Войната между областен и кметове стига до премиера

Престрелките между областният управител Иванка Таушанова и кметовете и председателите на местни парламенти в Кърджалийско ескалира в истинска война. Вчера градночаланците отново бойкотираха областния съвет за регионално развитие. Поводът е, че губернаторът не е взел отношение по уволненията на директори на училища от Регионалния инспекторат по образование. От своя страна Таушанова написа докладна до премиера Бойко Борисов, в която изразява възмущението си от отказа на кметовете и председателите да изпълняват конституционните си задължения.

  За Кърджали бг вести кметът на Джебел и областен лидер на ДПС Бахри Юмер заяви: ”С лъжа и измама изгониха хората от работните им места. Първоначално ги назначиха  до провеждане на конкурс. Те спечелиха конкурсите. Няма законово основание за временни трудови договори след това. Тези тримесечни споразумения, с които ги излъгаха са в разрез с нормативната уредба. Ние кметовете настояваме шефът на инспектората Емилия Владева да поправи гафа си или да подаде оставка. Същото искаме и от министъра на образованието Сергей Игнатов. Настояваме за спешна среща с премиера . Обърнахме се за съдействие и към областният управител. Предупредихме че ще бойкотираме областният съвет, ако исканията ни не получат отговор. Отговор няма. Затова с лъжци и измамници нямаме работа”.

  В отговор областният управител Иванка Таушанова подчерта,че кметовете са отговорни хора, за които гражданите са гласували и не им подхожда да правят подобни квалификации. Таушанова пита кое е по важно : да се обсъди областната стратегия за социални услуги, обхващаща над 300 деца с увреждания или случая с прекратяването на договора на г-жа Незиха Хасан в Джебел. Не бива трудово-правен спор да влияе върху конституционните задължения на градоначалниците, смята губернаторът. Според Таушанова, когато става дума за най- уязвимата част от обществото политическите аргументи на кметовете звучат несериозно.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини