Дружба „Родина” възкръсна,прави клонове в Кърджалийско

Представят книга за Дружба"Родина"

Възстановената Дружба “Родина” стъпва здраво в Кърджалийско. Вече е създаден клон в село Припек, Джебелско. Предстои да се учредят структури и в други българомохамедански селища. Срещи се проведоха и в общинските центрове и по големи населени места като Кърджали, Ардино, Кирково, Момчилград, Аврен.

Организацията получи съдебна регистрация на 5 януари т.г. Основната й мисия е да подбужда българското съзнание на сънародниците ни изповядващи исляма в страната.Желаем да сближим българите от различни вероизповедания, заяви преди дни за медиите, един от съпредседателите й академик Георги Марков. Според него българското възраждане в Родопите е закъсняло и преди 70 години Дружба Родина е отворила пътя му за българомохамеданите.

  Ще припомним,че дружбата е създадена през 1937 г. в Смолян. Благодарение на нейната агитация се свялят фереджета и фесове. Създава се главно мюфтийство на българите с ислямско вероизповедание. 80 000 от тях доброволно си сменят турско арабските имена с български. През 1944 г.организацията й е обявена за фашистка, а лидерите й съдени. Комунистите напълно зачертават дейността на родинци.

  Възстановяването на Дружба „Родина” не се посреща еднозначно. Наскоро в Кочан учители, членуващи в организацията бяха уволнени. В същото време във Велинград всичките 28 общински съветници,включително и тези от ДПС обявиха посмъртно за почетен гражданин Маньо Шарков, един от големите дейци на родинското движение.

 Има партии в страната, които пречат за единението на нацията. Хора с българско самосъзнание са натикани в ъгъла, заяви на Общото събрание на Дружба „Родина” бизнесменът от Сатовча Велко Давидов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини