Вода причини епидемичния взрив в Чакаларово

Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Кърджали забрани ползването на вода за пиене в Чакаларово, заради избухналия епидемичен взрив. На шефът на „В и К” в община Кирково е издадено предписание за масирана дезинфекция на водопроводната мрежа в селото. До нормализиране на обстановката временно са затворени детската градина и училището в Чакаларово.

 Както Кърджали бг вести писа взривът възникна на 26 и 27 октомври, но бързо бе овладян. Според РИОКОЗ той е от воден произход с причинител ешерихия коли, която предизвиква стомашно-чревни разстройства. Това се потвърждава от лабораторните изследвания направени в РИОКОЗ и Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в София. Пробите са взети от вода и храни, както и от биологичен материал на заболели и персонал в кухненските блокове на основното училище и целодневната детска градина.

За резултатите от изследванията и за предписаните мерки са уведомени областният управител Иванка Таушанова, шефът на „В и К” в Кърджали инж.Славчо Славков и кметът на община Кирково Шукран Идриз.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини