8 °C

„Российская газета” пита за руския език в „Славейков”

По време на визитата си в Кърджали кореспондентът на вестник "Российская газета" в България Владимир Кузмин и издателят на вестник "Дума" Николай Малинов посетиха най-голямото училище "Петко Рачов Славейков", за да се запознаят с работата на клуба по журналистика, който издава училищния вестник УПКО и стопанисва училищния медиен център.
Гостите дадоха пресконференция пред кърджалийските медии, разгледаха просторното училище и се срещнаха с журналистическия екип на "Славейков" и с учениците от паралелките чуждоезиков профил с руски език.
Първото си впечатление Владимир Кузмин описа като изумление и учудване, че влиза в едно училище - стъпвайки в модерната сграда, решил, че е в университет. Изказа задоволството си от факта, че славейковци изучават интензивно руски език, поддържат отношения със свои връстници от Москва и че училището е част от веригата базови училища за изучаване на руски език. Кузмин е категоричен, че наред с английския неговият роден език е изключително перспективен и вече много търсен по света. Обеща своето съдействие на учениците от руските паралелки в СОУ "П. Р. Славейков" за популяризиране на своя език и култура сред тях.
За своята работа като кореспондент разказа на младите журналисти от клуба, че в публикациите се стреми да представя реална България, обективните събития, без скандали, с автентичния поглед върху ежедневието.

Славейковци представиха на гостите си презентации на руски за всички мероприятия, свързани с Русия и езика й – международната конференция „Руският език – традиции и бъдеще”, участията в три поредни години на ученици в международното училище „Московия”. Най-малкият член на клуба по журналистика – шестокласникът Иван Демянов, направи ексклузивно интервю с Владимир Кузмин на руски език, водейки си надлежно записки, за да направи материал за училищния вестник.

В края на срещата гостите написаха посвещение в Книгата за почетните гости и си обещаха следващата им среща с младите журналисти да бъде в Москва.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини