Паника обхваща тютюнопроизводителите в Кърджалийско

Неджми Али и Шукран Идриз

Паника е обхванала тютюнопроизводителите в община Кирково.Те са силно притеснени около неяснотите в отрасъла.Питат кога ще започне изкупната кампания за тазгодишната реколта,ще се договорят ли премии с Европейския съюз,ще забрани ли Световната здравна организация влагането на ориенталски сортове в цигарите.Въпросите бяха отправени към народният представител Неджми Али,който проведе над двадесет срещи с жители на селата в общината.Очаква се проблемите да бъдат формулирани в питане към правителството от името на парламентарната група на ДПС.

 Хората са готови да сменят поминъка си с друг, ако той им носи добри доходи. На този етап обаче това изглежда невъзможно, каза за Кърджали бг вести кметът на Кирково Шукран Идриз. Тя посочи,че много проекти за напоителни полета и микроязовири са спрени от управляващите от ГЕРБ. За да има алтернативно земеделие е нужно напояване,подчерта Шукран Идриз.

Паниката постепенно обхваща и другите общини. Положението е тревожно, казва кметът на Джебел Бахри Юмер. В Кърджали пък винят бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който е договарял условията в тютюнопроизводството с Европейската комисия при преговорите за присъединяване.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини