В Охрид започва съдебният процес за потъването на "Илинден"

В Охрид днес започва съдебният процес за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро на 5 септември миналата година, при което се удавиха 15 български туристи.

Прокуратурата обвинява капитана на кораба Сотир Филевски и хърватския гражданин Бранко Баич, пълномощен представител на германската компания "Лойд", който гарантирал техническата изправност на потъналия кораб. Обвиненията срещу тях са за извършване на тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта.

Очаква се част от семействата на загиналите българи да предявят граждански искове. Неофициално се твърди, че те ще са зa над 1 млн. лева. Част от преживелите трагедията, които са ангажирали различна адвокатска кантора в Македония, обаче засега не смятат да предявяват иск към капитана на кораба Сотир Филевски, а само към компанията "Лойд", дала документ за годност на плавателния съд.

Гражданският иск на тази група българи, преживели трагедията, най-вероятно ще бъде предмет на друго дело, чието начало ще се чака, ако апелативният съд в Битоля потвърди евентуална осъдителна присъда за Баич, отбелязва БТА.

Очаква се защитата да твърди, че не претоварването е причина за потъването на плавателния съд. Тезата е, че вина има Баич. Освен това Капитанията в Охрид, органът, който контролира дейността на корабите, също има вина, че не е инспектирала колко души са се качили на борда.

От изключителна важност за началото на делото, а и за неговия развой е експертизата, направена от хърватски специалисти за техническата изправност на кораба. Разследването показа, че корабът е потънал заради претоварване. 23-годишният му капитан допуснал на борда да се качат 56 души, при капацитет на плавателния съд 43 души. При огледа беше установено и скъсване на въже, свързващо кормилната система на "Илинден".

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини