11 труса в Индонезия, готвят се за изригването на Мерапи

След серия от 11 земетресения, които разтърсиха западното крайбрежие на остров Суматра, населението от няколко острова останаха без телефон. Съобщения за сериозни материални разрушения или загинали и пострадали хора все още не са получени, съобщава РИА Новости.

Междувременно специалистите предупредиха за опасност от избухването на един от най-активните вулкани в Индонезия - Мерапи (огнена земя), намиращ се на остров Ява. Поради тази причина властите предприеха евакуиране на жителите на съседните села.

Заради мощното земетресение с магнитуд от 7.2 по скалата на Рихтер, което разтърси Индонезия, от Националното управление по метрология, климатология и геофизика в Индонезия бе издадено предупреждение за образуване на цунами.

То обаче бе отменено малко по-късно, след като крайбрежието на остров Сикакап бе залято от триметрови вълни. Около 600 метра от село крайбрежната ивица, в района на село Малакопак, бе засегнато от вълните. Пострадали са няколко къщи и магазини. Според данните на местната полиция вълните са „отмъкнали" навътре в морето и кораб с чуждестранни туристи, които били спасени и сега се намират в безопасност.

Епицентърът на земетресението се намирал на 78 километра югозападно от остров Селатан в провинция Западна Суматра. След това са регистрирани още десет земетресения с магнитуд между 5.0 и 6.2 по скалата на Рихтер.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини