Първо място на национално състезание по природни науки за "Славейков"

Проектът "Звездна карта на Северното небе", разработен и представен от екип ученици от СОУ "Петко Рачов Славейков", обра овациите на проведеното в Кърджали ІХ Национално състезание по природни науки в дните 22-24 октомври.
Състезанието протече в два етапа: първият бе организиран като постерна сесия, а във втория екипите представиха защита на проектите си чрез презентации.
Емилиа Минчева от ХІа клас и Георги Кирев от ХІІа клас със своя научен ръководител Христо Банев завладяха вниманието на жури и участници с ученическия проект "Звездна карта на Северното небе". Близо 150 участници от много български градове заедно с преподавателите си отдадоха предпочитанието си на този проект и той бе най-високо оценен и класиран на първо място след проведените специални анкети. Журито също отдаде дължимото на изработката и приложението й в практиката, като оцени "звездната карта" с отличен.
Успоредно със суперлативите и високата оценка, Емилия и Георги получиха пропуск за университетско образование с призната оценка "отличен". В класирането на журито те споделят това признание с Иван Начевски и Христа Кадиева от СОУ "Отец Паисий", следвани непосредствено от  Адриана Стефанова, Деница Димитрова и Георги Арабаджийски от ГПЧЕ "Христо Ботев".
Във възрастовата група на по-малките отлично се представиха еколозите от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" с ръководител Елена Топалова, които се наредиха на второ място в България според оценките на журито.

За славейковци най-ценният резултат от състезанието са многобройните контакти и новите приятелства, които се зародиха.
Част от участниците в националния форум, представители на градовете София и Варна,  посетиха СОУ "Петко Рачов Славейков" по покана на Емилиа и Георги и останаха изключително впечатлени. Реакцията им показа изумление, че съществува такова училище в България.
Друг славейковец - Сеяр Салим от ХІІа клас представи проект на Астрономическата обсерватория "Цифрова астрофотография".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини