Показват фотоси съвременници на свободата на Кърджали

Снощи в Кърджали бе открита изложбата “Архивът Гипсън 1912-1913 г. Завръщане в България-2009”, представящи фотоси от Тракия и Македония направени по нареждане на видния български археолог, а в последствие и премиер Богдан Филов. Както Кърджали бг вести писа ценните фотографии са от Балканската война и са правени в земите на днешна Турция, Гърция и Македония.Предполага се че някои от тях са снимани лично от Богдан Филов.

  Авторът на изложбата известният български фотограф Иво Хаджимишев сподели , че са били спасени от продажба в чужбина 480 безценни стъклени негатива от онова време. Заслугата е на семейство Нели и Робърт Гипсън от САЩ. Затова и колекцията е наречена на тяхно име. Те успяват да ангажират „Американската фондация за България” за откупуване на стъклените плаки и ги предоставят на българската дирекция на архивите. Фотосите са идентифицирани благодарение на книгата на  Богдан Филов „Пътувания из Тракия,Родопите и Македония 1912-1916 г.”

 На откриването на изложбата присъстваха Кметът на Кърджали Хасан Азис , народната представителка Цвета Караянчева и председателката на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова. Именно на българо-американското дружество дължим изложбата в Кърджали подчертаха организаторите.

  Кметът Хасан Азис отбеляза, че Кърджали е естественото място на тази проява. Градът  влиза в пределите на България, тогава,когато са направени фотосите. Чрез изложбата Кърджали усеща епохата когато е освободен,подчерта градоначалникът. Той съобщи, че след столицата на Източните Родопи експозицията ще гостува в Атина и Ню Йорк. Правят се постъпки да бъде показана в побратимените градове на Кърджали в Турция, Гърция и САЩ.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини