С една трета паднаха приходите от реклама на общината

С една  трета са намалели приходите на община Кърджали от рекламна дейност през тази година в следствие на икономическата криза. Годишните приходи от 60 000 лв.,са паднали на 40 000 лв. Причината е ниската икономическа активност. Има месеци, в които не се появява нито една фирма, желаеща да сключва договор с общината и да поставя рекламни пана.

 Тенденцията вече се обръща. Има оживление. Вече има искания от фирми за договори , каза за Кърджали бг вести Несин Чауш, експерт по рекламата в общината.

  Община Кърджали събира приходи в съответствие с Наредба за рекламната дейност на нейна територия. В зависимост от големината на паната и табелите се плаща и такса. Привежда се еднократна сума и при поставянето на съоръжението. Когато рекламата е на общински терен се сключва и договор.

 Имаме 120 действащи договора. Тези които са с големи фирми, като търговските вериги включват по 10-15 съоръжения, казва Несин Чауш. Според него по време на кризата, някои фирми са се отказали от договорите си , поради невъзможност да плащат или поради това, че прекратяват дейността си на територията на общината. Напоследък обаче рекламодатели се връщат, сочат наблюденията.

  Община Кърджали е въвела строг контрол върху рекламната дейност на своя територия. Правят се съвместни проверки от специалиста по реклама и от  отдел „Контрол,законност и обществен ред”. Най-срещаното нарушение е поставяне на рекламни табели по стълбовете. Често се прави от незнание,споделя Несин Чауш. Въпреки това се дава срок за премахване. Ако това не стане на фирмата се съставя акт.

 Когато  дружествата или търговците искат да поставят рекламно съоръжение те трябва да подадат заявление в общината. Разглежда се от специална комисия по рекламната дейност.

 Общината не взема наеми от билбордове, както мнозина мислят. Тя има само едно такова съоръжение и на него се поставят постери за важни празници и събития от обществения и културния живот.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини