Състезание на Луната с 30 млн. награден фонд

NASA сключи договори с шест от участниците в състезанието Google Lunar X-Prize, като за всеки отбор са предвидени до 10 хил.долара. Договорите задължават участниците в надпреварата да продадат на NASA научните данни, които ще бъдат получени на повърхността на Луната от създадените от тях апарати,  съобщава Space.com.

Според условията на състезанието, до 2012-а година участниците в него трябва да изпратят на Луната сонда, използвайки само собствено финансиране (частта на държавните средства не може да надхвърля 10 процента). Сондата трябва да измине по повърхността на Луната 500 метра и да предаде на Земята фото- и видеоматериали с добра резолюция. Създателите ще получат 20 млн. долара. Общият награден фонд на конкурса е 30 млн. долара В момента за участие в лунната надпревара сa се регистрирали 22 отбора.

NASA е готова да плати на един от отборите за събраните от неговия апарат данни до 10 млн. долара. Общо договорите с участниците в проекта Google Lunar X-Prize ще струват на американската космическа агенция  до 30,1 млн долара, за пет години.

Фондът X-Prize, основан през 1996 год. от американския бизнесмен Питър Диамандис, подкрепя рисковани проекти с големи перспективи. Първият обявен от фонда конкурс бе Ansari X Prize. Отбор изобретатели трябваше да създаде кораб, който два пъти за две седмици да се издигне до 100 км (условната грсаница, от която нататък е космоса) с хора на борда. Конкурсът бе спечелен от SpaceShipOne, създателите на който, след сливане с някои още компании са на крачка от осъществяването на редовни туристически полети със SpaceShipTwo.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини