ГЕРБ реже изборния туризъм в Кърджалийско

Цвета Караянчева

Управляващите няма да отрежат от местния вот  кметовете с два мандата от опозицията,както първоначално се заричаха. Така градоначалниците на Кърджали, Джебел, Кирково и Момчилград ще имат възможност да се кандидатират отново за кметските постове.

Както пръв Кърджали бг вести писа народни представители на ГЕРБ от смесените райони предложиха да се въведат два мандата лимит за кметовете в новия Избирателен кодекс. Целта бе да се ударят градоначалници основно на ДПС.Главна мишена бе кметът на Кърджали Хасан Азис, който се очаква да се кандидатира за трети мандат.

За сметка на това обаче управляващите са твърдо решени да сложат край на изборния туризъм.

В проекта за Избирателен кодекс е заложено изискването да се гласува по настоящ адрес, съобщи за Кърджали бг вести народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Задължително е изискването избирателят да има постоянен и настоящ адрес на територията на България. Предвиждаше  се принципът на уседналост да изисква да сте живели 10 месеца на територията на страната. Това изискване може да бъде сведено до половин година, ако приемането на кодекса се забави.

Караянчева, която участва в изработването на документа, каза още ,че кодекса предвижда обновяване на избирателните списъци. Те ще бъдат по настоящ адрес, като изрично се посочва датата на която избирателят е регистриран по местоживеене. Практиката по време на евровота, когато се гласува по настоящ адрес показа,че отпадат освен живеещите в страни извън Евросъюза и  хиляди мъртви души.

Проектът на нов Избирателен кодекс ще бъде внесен след 2 седмици в деловодството на парламента. Обемистият документ, който е готов от два месеца, но не е депозиран и все още не е законопроект, регламентира четирите вида избори-местни,президентски,парламентарни и за Европарламент ,каза още Цвета Караянчева.  Целта на герберите е той да бъде подкрепен от всички парламентарни групи, което засега не се случва.  Към момента освен ГЕРБ, подкрепа има само от "Атака“.

Синята коалиция смята, че проектът е "компилация“ от сега съществуващите закони за провеждане на избори. Опозиционните БСП и ДПС също не го подкрепят .

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини