Средношколски доклад на научния форум в Кърджали

Като единствен представител на средното образование в програмата на научната конференция „Наука и общество” се изяви СОУ „Петко Рачов Славейков” в лицето на Мария Петкова и научния й ръководител Вълчо Милчев. Мащабната проява бе организирана от кърджалийската структура на Съюза на учените в България, като с оглед на останалите авторитетни участници поканата към Школата по математика към СОУ „П. Р. Славейков” е с изключителна стойност. Организаторите неведнъж изразиха благодарност за участието и възхита от постиженията. Тандемът от най-голямото училище с изградени вече традиции в изследователската дейност в областта на математиката представи доклад на тема „Окръжност върху целочислена решетка и един начин за пресмятане на числото π”.

  Разработката е достъпна за извънкласни занимания с учениците от гимназиалния курс на средното училище, при това чрез изучавания учебен материал по програмата за задължителна подготовка. Степента на трудност обаче е от порядъка на трудността на темите на международните и националните олимпиади.

Подходящият момент за занятия по тази тема е 11 клас след преминаването на уроците за граница на редица и за периметър и лице на правилен многоъгълник.

Докладът е продължение на проект на Мария, с който тя участва през 2009 година в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика и спечели първо място.

След умелото представяне на разработката,  Мария Петкова и Вълчо Милчев изразиха своята благодарност към директора на СОУ «П. Р. Славейков» Милко Багдасаров за безрезервната подкрепа през годините.

            Мария Петкова бе обявена за абитуриент №1 на Кърджали и наградена от кмета на общината благодарение на петте поредни първи места на научните конференции на Съюза на математиците в България и на многобройните си изяви, представящи училището и Кърджали на регионално, национално и международно ниво. Тя е студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, като бе приета без кандидатстудентски изпити в 4 български университета в желани от нея специалности много преди да завърши средното си образование.

            Мария Петкова има зад гърба си пет научни публикации в специализираните математически издания, което е непостиган рекорд за български ученик.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини