Фирми клинчат от фалит, като не се пререгистрират в съда

Много фирми от Кърджалийска област не се пререгистрират в съда, както изисква Законът за търговския регистър за да избегнат обявяването в несъстоятелност. Това им спестява разходи и разправии. Според закона те ще бъдат прекратени след 31 декември 2010 г. и собствениците на дружествата с ограничена отговорност и акционерните дружества които имат задължения към други фирми и институции ще се покрият.Това станя ясно на брифинг на председателя на Окръжния съд в Кърджали Георги Милушев.

Едва  3597 фирми са се пререгистрирали през последните 3 години-срокът, който бе определен от закона. Общо в областта са били регистрирани 16658 фирми, които трябва да се пререгистрират в съда до 31.12.2010 година когато изтича срокът. Дори една трета от собствениците им да дойдат в храма на Темида до края на годината остават едва 80 дни, срок крайно недостатъчен за да смогнем, изрази безпокойство Георги Милушев. Той очаква най-големия наплив да е в последния момент между Коледа и Нова година.

Процедурата по пререгистрацията е напълно безплатна. Собствениците или нотариално упълномощени от тях лица подават молба по образец. В тридневен срок се издава удостоверение. То отнема на служителите в съда около 40 минути. Трябва да се намери делото,да се провери от служител, от съдия и чак тогава да се издаде удостоверението.

За да смогнем трябва да отделим съдия и служители. Щатът ни е крайно недостатъчен, а пари за извънреден труд нямаме,каза още Георги Милушев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини