Болницата в Кърджали оневинена за смъртта на малкия Юсуф

Медицинският екип на многопрофилната болница в Кърджали не е допуснал грешка, която да е довела до смъртта на 3 годишният Юсуф Мустафа, за която Кърджали бг вести писа. Няма пропуски в работата нито на екипа в Спешна помощ, нито на педиатъра , нито на хирурзите. Има обаче констатирани нарушения във воденето на документацията по случая. Това сочи проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит” към здравното министерство.

  Такива  проверки са извършени и на джипито, лекувало  Юсуф и на университетска болница „Св.Георги” в Пловдив, където малкия е опериран от перитонит. Констатациите все още не са оповестени.

Според директорът на болницата в Кърджали д-р Тодор Черкезов причината за смъртта на детето е бездействието на самата майка.

Ще припомним, че драмата се разви през август. Тогава малкия вдига висока температура и получава болки в корема. Майката го завежда на личния лекар    която е педиатър. Докторът не открива нищо тревожно. Семейството заминава за село Нановица, където детето буквално посинява. На 15 август вечерта е докарано в болницата в Кърджали. Заболяването протича общо 13 дни, от които детето е престояло в спешната помощ на здравното заведение в Кърджали само 4 часа. Според протокола на медицински одит са извършени прегледи от педиатър , хирург и анестезиолог. Направена е рентгенова снимка и пълни клинични изследвания. В здравното заведение няма детски хирург и анестезиолог поради, което решават да го транспортират до Пловдив. Детето е престояло от 1,35 до 5,20 ч. в болницата за нейна сметка. Рано сутринта се получава потвърждение от Пловдив, че ще приемат малкия пациент и линейка с лекар го откарва до там. Детето умира 3 дни по късно от остър перитонит.

 Проверката на Медицински одит е безпристрастна и обективна,смята д-р Черкезов. Той посочи, че тя е извършена от екип под ръководството на д-р Мария Кирилова Нановска. Специален доклад е бил изпратен и на бившия здравен министър д-р Ана Мария Борисова.

Практиката показва, че близките на починали болни изпитват съмнения относно лечението след 14-тия ден.Самия факт, че майката идва след месец при медиите показва , че тя не е била сигурна в това което говори. Въпреки това тя хвърля обвинения срещу нашата болница, че не сме им обърнали внимание. В същност за четирите часа е работено спешно. Няма забавяне и на линейката, както твърди майката,смята д-р Черкезов.

  Според него грешката на колегите му е била, че не са обяснили подробно състоянието на детето на близките му.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини