8 °C

Болницата в Кърджали оневинена за смъртта на малкия Юсуф

Медицинският екип на многопрофилната болница в Кърджали не е допуснал грешка, която да е довела до смъртта на 3 годишният Юсуф Мустафа, за която Кърджали бг вести писа. Няма пропуски в работата нито на екипа в Спешна помощ, нито на педиатъра , нито на хирурзите. Има обаче констатирани нарушения във воденето на документацията по случая. Това сочи проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит” към здравното министерство.

  Такива  проверки са извършени и на джипито, лекувало  Юсуф и на университетска болница „Св.Георги” в Пловдив, където малкия е опериран от перитонит. Констатациите все още не са оповестени.

Според директорът на болницата в Кърджали д-р Тодор Черкезов причината за смъртта на детето е бездействието на самата майка.

Ще припомним, че драмата се разви през август. Тогава малкия вдига висока температура и получава болки в корема. Майката го завежда на личния лекар    която е педиатър. Докторът не открива нищо тревожно. Семейството заминава за село Нановица, където детето буквално посинява. На 15 август вечерта е докарано в болницата в Кърджали. Заболяването протича общо 13 дни, от които детето е престояло в спешната помощ на здравното заведение в Кърджали само 4 часа. Според протокола на медицински одит са извършени прегледи от педиатър , хирург и анестезиолог. Направена е рентгенова снимка и пълни клинични изследвания. В здравното заведение няма детски хирург и анестезиолог поради, което решават да го транспортират до Пловдив. Детето е престояло от 1,35 до 5,20 ч. в болницата за нейна сметка. Рано сутринта се получава потвърждение от Пловдив, че ще приемат малкия пациент и линейка с лекар го откарва до там. Детето умира 3 дни по късно от остър перитонит.

 Проверката на Медицински одит е безпристрастна и обективна,смята д-р Черкезов. Той посочи, че тя е извършена от екип под ръководството на д-р Мария Кирилова Нановска. Специален доклад е бил изпратен и на бившия здравен министър д-р Ана Мария Борисова.

Практиката показва, че близките на починали болни изпитват съмнения относно лечението след 14-тия ден.Самия факт, че майката идва след месец при медиите показва , че тя не е била сигурна в това което говори. Въпреки това тя хвърля обвинения срещу нашата болница, че не сме им обърнали внимание. В същност за четирите часа е работено спешно. Няма забавяне и на линейката, както твърди майката,смята д-р Черкезов.

  Според него грешката на колегите му е била, че не са обяснили подробно състоянието на детето на близките му.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020

Случаен виц

Последни новини