4 години затвор за кражбата на танк Майбах

Сливенският военен съд осъди на 4 години лишаване от свобода двама от подсъдимите за кражбата на танк “Майбах” на границата с Турция. Майор Алексей Петров и германеца Томас Гмайер ще лежат ефективно, а другият германец – Матеус Майр се размина само с условно наказание от 3 години, с петгодишен изпитателен срок.

Освен това майор Петров и Гмайер ще трябва да заплатят на Министерство на отбраната 1 млн. евро обезщетение. Решението на Военен съд в Сливен може да бъде обжалвано в 15–дневен срок пред Военноапелативния съд.

Двамата германци са съдени по т.нар. „задочно производство”, тъй като след като бяха пуснати под гаранция в края на 2007 г., са успели да избягат в родината си. Чужденците и ямболският военен бяха подведени под отговорност за кражба в особено големи размери. Тримата бяха задържани в средата на декември 2007 година при съвместна акция на Регионална служба „Сигурност – ВП и ВКР” – Сливен и Военно-окръжната прокуратура в града, докато се опитвали да изровят втори танк. Първият успели да изнесат зад граница. Танковете „Майбах” са използвани през Втората световна война и по-късно са заровени при границата ни с Турция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини