Предтеча на котлон откриха археолози на Перперикон

Предтеча на съвременния котлон от преди 1800 години откри проф.Николай Овчаров на Перперикон.  Съоръжението за готвене е изсечено от камък и представлява скална ниша с 2 отвора с различен диаметър. То се е пълнело с жар, обясни археологът . В Дупките над нишата са поставяни глинени съдове, в които са се готвели гозбите. Древният котлон е датиран от ІІІ-ІV в.сл.Хр. и е бил ползван в римската епоха. Проф. Овчаров  демонстрира как работи древното изобретение.

През тазгодишната експедиция археологическият екип успя да разкрие римска крепостна стена, предпазвала от нашественици акропола и двореца-светилище. Според проф.Овчаров това е най-мощната крепост в Родопите. Стената е дълга около 100 м. дебела е 3 м. и до днес на местта е запазена до височина 4 м.  Археолозите смятат, че в древността фортификационното съоръжение се е извисявало на височина до 15 м. Строено е във втората половина на ІІІ век, за да предпази древния Перперикон от варварските нашествия.

Стената е слизала десетки метри надолу по склона. Целта е била да се предпази и двореца-светилище с храма на Дионис, което показва важността му в тази епоха. Това е в разрез със фортификационната традиция, но е факт, твърди проф. Овчаров.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини