Журналистиката хит в кърджалийските школа

Журналистиката се превръща в една от най-желаните професии за учениците в кърджалийските училища. Младите хора масово се записват в клубове по журналистика, карат допълнително часове по свободно избираема подготовка или стават репортери в училищните телевизии. За разлика от своите връстници на Запад, които в голямата си част не вярват на медиите и работещите в тях, тинейджърите в Кърджали изпитват пиетет към професията.

  Клубове по журналистика има в СОУ „Петко Р.Славейков” и Езиковата гимназия.

В гимназията дори правят електронен вестник на западни езици. В Обединен детски комплекс също залагат на обучението по журналистика.

 Хитът обаче са училищните телевизии. Първи със своя медия се сдобиха учениците от СОУ”Отец Паисий”.Проектът се нарича „С камера и микрофон”.Създадено бе учебно мултимедийно студио , оборудвано с полупрофесионална камера „Панасоник” и мощен компютър. В коридора е разположен плазмен телевизор. Заедно с пет приемника той излъчва училищния канал.  Журналисти от местни кабелни телевизии консултират младите хора. От националната телевизия бТВ излъчиха специален репортаж за репортерите от „Отец Паисий”.

  В края на миналата година бе открита телевизията „Славейков ТВ” в СОУ”П.Р.Славейков”. Лентата бе прерязана от „директорката за един ден”Красимира Александрова и главния редактор на журналистически клуб „Славейков” Христина Костадинова и двете тогава от ХІІ клас. По монтираните екрани се излъчват кадри на филми на млади оператори, направени през последните години. Най-голям наплив има за репортерски длъжности.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини