Екипът на Дянков сътворил „помашкия гаф” в Чакаларово

Екипът на вицепремиерът Симеон Дянков е сътворил гафа в село Чакаларово, когато негова проява бе обявена за среща с помашката общност. Това установи репортерско разследване на Кърджали бг вести.  Успяхме да се сдобием с грижливо критата програма,  предоставена само на тези, които го посрещаха  и тези, които го пазеха в Източните Родопи.   Заиграването с местните българомохамедани стана по време на неговата визита в Кърджалийско през август. В програмата на втория човек в правителството пише дословно:”Събота 17,00-18,00-Село Чакаларово-срещи с хората/помашкото население/,възможности за алтернативно земеделие/отглеждане на пипер/, посещение на местния язовир/обещан и недостроен от ДПС/, проблеми с водата”.

Както пръв Кърджали бг вести писа проявата е получила широка разгласа в селото като среща с помашката общност. Ще поясним, че според приетите  понятия от Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерски съвет помашко население не съществува. В страната има българомохамедани, които са етнографска група, а не етнос.Според правилника на националния съвет, към губернаторите се съставят областни съвети за сътрудничество по етническите и демографски въпроси, които трябва да се произнасят по такива казуси.

Според съществуващата практика  програмите на визитите на министри се изготвят съгласувано с областните администрации.  Кой е подал невярната информация и кой я е вкарал в документа, остава чиновническа тайна.

 На гафа реагираха членове и симпатизанти на Дружба Родина, сред които видни български учени и общественици. В открито писмо до премиера Бойко Борисов и областният управител Иванка Таушанова те изразиха недоумение от обявяването на разговора като среща с „помашката общност”.

 В съобщение до медиите,оповестено на 16 септември областният управител Иванка Таушанова заявява:”Никога и по никакъв повод,нито в писмена,нито в устна форма,не съм използвала названието „помашки етнос” или „помашка общност”. Като историк по образование за мен би било недопустимо да категоризирам българо-мохамеданите,като отделна етническа група.Срещата с министър Дянков през август в Чакаларово не е била обявявана като разговор с „помашката общност” и фактът,че се интерпретира по този начин буди недоумение. Нещо повече,интересът на министъра към селото бе продиктуван не от религиозната принадлежност на част от жителите му, а от тежките социално-битови проблеми на едно от най-големите погранични села в областта,а програмата на посещението му бе изготвена от неговия екип”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини