Екипът на Дянков сътворил „помашкия гаф” в Чакаларово

Екипът на вицепремиерът Симеон Дянков е сътворил гафа в село Чакаларово, когато негова проява бе обявена за среща с помашката общност. Това установи репортерско разследване на Кърджали бг вести.  Успяхме да се сдобием с грижливо критата програма,  предоставена само на тези, които го посрещаха  и тези, които го пазеха в Източните Родопи.   Заиграването с местните българомохамедани стана по време на неговата визита в Кърджалийско през август. В програмата на втория човек в правителството пише дословно:”Събота 17,00-18,00-Село Чакаларово-срещи с хората/помашкото население/,възможности за алтернативно земеделие/отглеждане на пипер/, посещение на местния язовир/обещан и недостроен от ДПС/, проблеми с водата”.

Както пръв Кърджали бг вести писа проявата е получила широка разгласа в селото като среща с помашката общност. Ще поясним, че според приетите  понятия от Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерски съвет помашко население не съществува. В страната има българомохамедани, които са етнографска група, а не етнос.Според правилника на националния съвет, към губернаторите се съставят областни съвети за сътрудничество по етническите и демографски въпроси, които трябва да се произнасят по такива казуси.

Според съществуващата практика  програмите на визитите на министри се изготвят съгласувано с областните администрации.  Кой е подал невярната информация и кой я е вкарал в документа, остава чиновническа тайна.

 На гафа реагираха членове и симпатизанти на Дружба Родина, сред които видни български учени и общественици. В открито писмо до премиера Бойко Борисов и областният управител Иванка Таушанова те изразиха недоумение от обявяването на разговора като среща с „помашката общност”.

 В съобщение до медиите,оповестено на 16 септември областният управител Иванка Таушанова заявява:”Никога и по никакъв повод,нито в писмена,нито в устна форма,не съм използвала названието „помашки етнос” или „помашка общност”. Като историк по образование за мен би било недопустимо да категоризирам българо-мохамеданите,като отделна етническа група.Срещата с министър Дянков през август в Чакаларово не е била обявявана като разговор с „помашката общност” и фактът,че се интерпретира по този начин буди недоумение. Нещо повече,интересът на министъра към селото бе продиктуван не от религиозната принадлежност на част от жителите му, а от тежките социално-битови проблеми на едно от най-големите погранични села в областта,а програмата на посещението му бе изготвена от неговия екип”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини