Дават пари за овцевъдство в Родопите

Концепция за развитие на земеделието в Кърджалийско сочи алтернативите на тютюнопроизводството в Кърджалийско. Тя бе представена в Кърджали на среща, организирана по инициатива на народния представител Цвета Караянчева и областния управител Иванка Таушанова. Концепцията е част от усилията на управляващите да намерят алтернативен поминък за хилядите тютюнджии, които заради отрязването на премиите ще търсят друго препитание.

Документът е разработен от Земеделския колеж в Кърджали , под ръководството на неговия директор проф.Васко Василев.

Две  са насоките за развитие-овощарство и месодайно овцевъдство.

В овощарството ще се използват интензивни технологии. В Кърджали Земеделският колеж създаде овощна градина с капково напояване. Експериментира се с отглеждането на маслини. Според проф.Василев,ако експериментът се окаже успешен и засадените десет декара дадат плод, това ще е спасението за Източните Родопи.

 Стопаните ще се насърчават да създават сдружения на овощарите и животновъдите, които да защитават интересите на дребните производители. Разликата с кооперациите е тази,че те няма да влизат в сдруженията със земята си.

Създава се работна група в Министерството на земеделието и храните, която ще развие и допълни концепцията. Ще помагат и местните земеделски структури. Те ще бъдат ангажирани концепцията да стигне до всички, посочи народният представител Цвета Караянчева.

Според областният управител Иванка Таушанова документът ще бъде представен пред правителството, за да получи финансова поддръжка.

Зам.-министърът Цветан Димитров съобщи в Кърджали, че има одобрение от Европейския съюз за подпомагане на дребното овцевъдство в Родопите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини