Тухла за Игнатов, вот за кабинета. Вестниците в събота

„Новинар": Бюджет 2011: Нисък дефицит и ниски данъци

Проектобюджет 2011 вчера официално бе внесен в Народното събрание. Финансовият министър Симеон Дянков смята, че той ще се запомни с ниските данъци и запазване нивото на заплати и пенсии. Постижението на бюджет 2011 г. е в това, че той предвижда дефицитът да бъде овладян, обясни Дянков. "Тази година беше трудна, следващата също ще е донякъде трудна, но трябва да следваме начертания път, който е правилният, защото избегнахме това, което става в нашите съседки, в голяма част от европейските държави", коментира министърът.

„Стандарт": Станишев внесе първия вот

Бившият премиер Сергей Станишев внесе първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов". 76 депутати се подписаха под документа, който занесоха в деловодството на парламента шефът на ПГ на БСП Сергей Станишев и зам.-председателят на групата на ДПС Лютви Местан. "Смяната на министри не променя ситуацията в здравеопазването и в мотивите за вота на недоверие", каза соцлидерът. Той цитира социологическо проучване на агенция "Афис", в което общественото мнение отчита като най-голям провал на правителството здравеопазването. "Данните показват, че 41% от хората биха подкрепили вота, 32% биха го отхвърлили, а 27% биха се въздържали", допълни Станишев. Според колегата му от ДПС Лютви Местан пък дебатите по искането за недоверие щели да покажат доколко правителството има възможност да вижда собствените си грешки и да се самокоригира.

„Дума": Първанов съветва Борисов да се държи като мъж

Моментът на криза, в който се намира държавата, изисква наистина мъжко поведение. Така президентът Георги Първанов коментира заплахите на Бойко Борисов, че ще си подаде оставката, ако има стачки. Държавният глава посъветва премиера да се въздържа от подобни реплики и да проявява повече характер. Първанов освен това напомни, че в момента протести има из цяла Европа.
Дори Стефан Константинов да е вълшебник, пак няма да успее да се справи с реформата в сектора без солиден финансов тил, коментира президентът поредния кандидат за здравен министър.
Президентът приема скептично статистическите данни, че страната излиза от рецесията и че има ръст на БВП с 0,5%. "Не виждаме никаква промяна в състоянието на промишлеността и българската икономика. Затова смятам, че може би става дума за смяна на методиката", заяви Първанов.

„Новинар": Илчев посрещна Игнатов с тухла

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев посрещна с нетрадиционен подарък по повод началото на новата академична година министъра на образованието Сергей Игнатов. Илчев подари на министъра тухла от първата сграда на Алма матер, а Игнатов я прие с думите, че тя ще е един крайъгълен камък, около който ще продължи изграждането на системата на висшето образование в България.
В приветственото си слово ректорът определи Софийския университет като най-добрия български ВУЗ, като единствено той се стреми към нивото на европейското образование. Алма матер е на това ниво въпреки „дребните злоби към нас и сред нас, въпреки неприязънта, преоблякла се в политически или по-скоро чиновнически одежди", загатна Илчев.

„Дума": Гълъбово остава без кмет до изборите

Община Гълъбово ще остане най-вероятно без кмет до местните избори догодина, след като Апелативният съд в Пловдив за пореден път отказа да върне Николай Тонев на поста му.
Магистратите потвърдиха решението на Старозагорския окръжен съд, който отстрани Тонев от длъжност на 18 септември 2009 г. Съдът уважи отново искането на прокуратурата, според която имало опасност кметът да окаже натиск върху служителите си при разследването.
Около 70 жители на миньорската община застанаха на мълчаливо бдение пред сградата на съда, докато заседаваше съставът по искането за промяна на мярката.
За ДУМА Николай Тонев коментира, че от създалата се ситуация най-голяма полза имали местните лидери на ГЕРБ и РЗС, които чрез съда и прокуратурата му пречели да изпълнява предизборната си програма, с която е спечелил доверието на избирателите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини