Привличаме с културно наследство богати туристи

Перперикон

Развитието на културно-историческият туризъм в Кърджалийско може да задържи младите хора и да спре миграцията. Той е алтернатива на тютюнопроизводството, ако успеем да популяризираме и експонираме най-добрите исторически паметници, смята  изпълнителният директор на сдружение “Култура и туризъм на Източните Родопи”Галина Стефанова. Тя представи Кърджалийският регион на Третия Черноморски туристически форум, който се проведе във Варна. Той премина под мотото „Културният туризъм-бъдещето на България”.

Стефанова изнесе доклад, в който посочи основни забележителности на района като Регионалния исторически музей, средновековния манастир „Св.Йоан Предтеча”,пещерата „Утроба” и др. Тя подчерта, че обекти като Перперикон и Татул са визитката на страната ни. Ние сме изключително атрактивен регион, смята Стефанова. Презентацията и бе посрещната с голям интерес. Сдружението показа и специален щанд на организираното изложение. Получи и грамота за развитие на културния туризъм в България.

  С участието си на форума ние искаме да популяризираме туристическите забележителности на малките общини в Кърджалийска област. Имаме пълната подкрепа на кметовете им.  Практиката в страната не е такава. Повечето градоначалници се отнасят снизходително към развитието на културно-историческия туризъм., споделя Стефанова. Според нея малките общини в региона правят много включително и филми за да популяризират забележителностите си. Привличането на платежоспособни туристи е едно от предимствата на културно-историческия туризъм и ние трябва да го използваме, казва още Стефанова.

 Тя посочи, че цел на сдружението е да обедини заради общия интерес общини, държавни институции,музеи,хотелиери, ресторантьори за популяризиране на историческото богатство и развитие на отрасъла.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини