8 °C

Спасяват 90 души с инфаркт за половин година

90 души с остър миокарден инфаркт са били спасени само за няколко месеца от специалистите по кардиология в МБАЛ „Д-р Атанас Дафофски” гр. Кърджали. За 7 месеца откакто съществува Лабораторията по инвазивна кардиология са лекувани безкръвно от запушване и стеснение на артериите на сърцето 560 пациенти. Това съобщи за Кърджали бг вести консултатнът на екипа специалисти д-р Владислав Пакеров от университетска болница „Св.Екатерина” в столицата.

Работата в лабораторията е на европейско ниво, прилага се най-модерното лечение на исхемична болест на сърцето и остър миокарден инфаркт . Използват се най-съвременните консумативи и материали, подчерта д-р Пакеров. Работата на лекарите се наблюдава от най добрия специалист по инвазивна кардиология в България доц. Ю. Джоргова, ръководител на клиника по кардиология в УНСБАЛ „Св.Екатерина”гр. София. Трима местни лекари вече се обучават и са включени в екипа.

Лабораторията по инвазивна диагностика и лечение е изключително добра инвестиция за гр. Кърджали. Броят на хората със сърдечни проблеми расте. Техниката позволява ранно лечение, което запазва работоспособността на пациентите, продължителноста на възстановителният период е от 3 до 7 дни. Те се връщат към активен живот, спорт и работа много бързо, подчертава д-р Пакеров. Той отбеляза,че в повечето случаи напълно се възстановява мускула на сърцето.

Важен при острия миокарден инфаркт е първия един час от началото на болката, т.нар. „златен час”. Пациентът трябва да се транспортира до лабораторията в този времеви интервал, когато най-добре се възстановява проходимостта на запушения кръвоносен съд. Транспортирането до Пловдив или София на пациент в такова състояние крие сериозен риск. Това прави наличието на лабораторията в гр.Кърджали животоспасяваща за много хора в активна възраст. Възрастовата граница на страдащите от остър миокарден инфаркт ежедневно намалява.

Какво в същност представлява процедурата? Инвазивното лечение е безкръвно и се извършва под местна упойка. Малка тръбичка се вкарва през артерията на ръката или крака и достига до съдовете на сърцето. С контрастно вещество се изобразяват артериите на сърцето с помощта, на което добре се вижда засегнатия участък. През този достъп се поставя балон за разшираването му , след това се слага и т.нар.стент. Белегът който остава изчезва само след два, три дни.След процедурата пациента остава на медикаментозно лечение.

Георги Кулов

д-р Владислав Пакеров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини