Спасяват 90 души с инфаркт за половин година

90 души с остър миокарден инфаркт са били спасени само за няколко месеца от специалистите по кардиология в МБАЛ „Д-р Атанас Дафофски” гр. Кърджали. За 7 месеца откакто съществува Лабораторията по инвазивна кардиология са лекувани безкръвно от запушване и стеснение на артериите на сърцето 560 пациенти. Това съобщи за Кърджали бг вести консултатнът на екипа специалисти д-р Владислав Пакеров от университетска болница „Св.Екатерина” в столицата.

Работата в лабораторията е на европейско ниво, прилага се най-модерното лечение на исхемична болест на сърцето и остър миокарден инфаркт . Използват се най-съвременните консумативи и материали, подчерта д-р Пакеров. Работата на лекарите се наблюдава от най добрия специалист по инвазивна кардиология в България доц. Ю. Джоргова, ръководител на клиника по кардиология в УНСБАЛ „Св.Екатерина”гр. София. Трима местни лекари вече се обучават и са включени в екипа.

Лабораторията по инвазивна диагностика и лечение е изключително добра инвестиция за гр. Кърджали. Броят на хората със сърдечни проблеми расте. Техниката позволява ранно лечение, което запазва работоспособността на пациентите, продължителноста на възстановителният период е от 3 до 7 дни. Те се връщат към активен живот, спорт и работа много бързо, подчертава д-р Пакеров. Той отбеляза,че в повечето случаи напълно се възстановява мускула на сърцето.

Важен при острия миокарден инфаркт е първия един час от началото на болката, т.нар. „златен час”. Пациентът трябва да се транспортира до лабораторията в този времеви интервал, когато най-добре се възстановява проходимостта на запушения кръвоносен съд. Транспортирането до Пловдив или София на пациент в такова състояние крие сериозен риск. Това прави наличието на лабораторията в гр.Кърджали животоспасяваща за много хора в активна възраст. Възрастовата граница на страдащите от остър миокарден инфаркт ежедневно намалява.

Какво в същност представлява процедурата? Инвазивното лечение е безкръвно и се извършва под местна упойка. Малка тръбичка се вкарва през артерията на ръката или крака и достига до съдовете на сърцето. С контрастно вещество се изобразяват артериите на сърцето с помощта, на което добре се вижда засегнатия участък. През този достъп се поставя балон за разшираването му , след това се слага и т.нар.стент. Белегът който остава изчезва само след два, три дни.След процедурата пациента остава на медикаментозно лечение.

Георги Кулов

д-р Владислав Пакеров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини