5 °C

Зловещ съдия-изпълнител стряска “Боровец”

Съдия изпълнител да ти вземе телевизора, дано! Да ти конфискуват новата къща, дано! Бирник да ти прибере парите за водата, дано! Това са най-честите клетви сред жителите на квартал “Боровец”в Кърджали. Ако някой им е сторил зло, плашат го с призрака на съдия –изпълнителя. Събирането на неизплатени сметки и вноски по кредити е най-коментираната тема в махалата.

Благодарение на банковите кредити кв.”Боровец” се е разраснал двойно. Десетки нови къщи са издигнати на мястото на старите съборетини. Нови сгради се строят по посока на село Царевец. В навечерието на парламентарните избори по инициатива на тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и кмета Хасан Азис кварталът се сдоби с нов водопровод. Изгради се канализация. Асфалтираха се улиците. Фирма “Титан” започна да ги чисти. Благоденствие на кредит навести местните хора. Кварталът се прости с миналото си на гето. Но днес местните треперят да не им съборят къщите, повечето от които нямат необходимите строителни книжа.

През последните години повечето жени от кв. Боровец работеха по шивашки цехове. Мъжете бяха на гурбет в Гърция. Бяха ангажирани основно в земеделието. Около 40 на сто от местните хора имаха постоянна работа, разказва Неджатин Е. Така стотици се подлъгали да теглят кредити. Взех 30 000 лева, вдигнах нова къща, споделя Вергил М. Уволниха жената,после мен. Останахме на улицата. Нямаме пари за храна, камо ли за кредита. Съдия изпълнителят идва да ми вземе хладилника и пералнята, разказва Вергил.

Не мога да платя дълга си. Всички останахме без работа. Ядем по веднъж на ден. Децата стоят в къщи, не ходят на училище и градина. 45 лева искат за детските ясли, а 35 лева са детските надбавки. А искат децата ни да се интегрират , споделя Радка Р.

Местните се присмиват на образованите си съкварталци. Неколцина младежи са се скупчили около бидон. Играят покер. Нямат работа. Повечето са се изучили до 8-9 клас. Сега се шляят безцелно.

По възрастните седят направо на асфалтираните улици. Играят дама. Ако има кой да ги почерпи пият по една бира. Това е ежедневието.

Животът на кредит преминава в отчайваща мизерия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020

Случаен виц

Последни новини