7 °C

Зловещ съдия-изпълнител стряска “Боровец”

Съдия изпълнител да ти вземе телевизора, дано! Да ти конфискуват новата къща, дано! Бирник да ти прибере парите за водата, дано! Това са най-честите клетви сред жителите на квартал “Боровец”в Кърджали. Ако някой им е сторил зло, плашат го с призрака на съдия –изпълнителя. Събирането на неизплатени сметки и вноски по кредити е най-коментираната тема в махалата.

Благодарение на банковите кредити кв.”Боровец” се е разраснал двойно. Десетки нови къщи са издигнати на мястото на старите съборетини. Нови сгради се строят по посока на село Царевец. В навечерието на парламентарните избори по инициатива на тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и кмета Хасан Азис кварталът се сдоби с нов водопровод. Изгради се канализация. Асфалтираха се улиците. Фирма “Титан” започна да ги чисти. Благоденствие на кредит навести местните хора. Кварталът се прости с миналото си на гето. Но днес местните треперят да не им съборят къщите, повечето от които нямат необходимите строителни книжа.

През последните години повечето жени от кв. Боровец работеха по шивашки цехове. Мъжете бяха на гурбет в Гърция. Бяха ангажирани основно в земеделието. Около 40 на сто от местните хора имаха постоянна работа, разказва Неджатин Е. Така стотици се подлъгали да теглят кредити. Взех 30 000 лева, вдигнах нова къща, споделя Вергил М. Уволниха жената,после мен. Останахме на улицата. Нямаме пари за храна, камо ли за кредита. Съдия изпълнителят идва да ми вземе хладилника и пералнята, разказва Вергил.

Не мога да платя дълга си. Всички останахме без работа. Ядем по веднъж на ден. Децата стоят в къщи, не ходят на училище и градина. 45 лева искат за детските ясли, а 35 лева са детските надбавки. А искат децата ни да се интегрират , споделя Радка Р.

Местните се присмиват на образованите си съкварталци. Неколцина младежи са се скупчили около бидон. Играят покер. Нямат работа. Повечето са се изучили до 8-9 клас. Сега се шляят безцелно.

По възрастните седят направо на асфалтираните улици. Играят дама. Ако има кой да ги почерпи пият по една бира. Това е ежедневието.

Животът на кредит преминава в отчайваща мизерия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021

Случаен виц

Последни новини