Зловещ съдия-изпълнител стряска “Боровец”

Съдия изпълнител да ти вземе телевизора, дано! Да ти конфискуват новата къща, дано! Бирник да ти прибере парите за водата, дано! Това са най-честите клетви сред жителите на квартал “Боровец”в Кърджали. Ако някой им е сторил зло, плашат го с призрака на съдия –изпълнителя. Събирането на неизплатени сметки и вноски по кредити е най-коментираната тема в махалата.

Благодарение на банковите кредити кв.”Боровец” се е разраснал двойно. Десетки нови къщи са издигнати на мястото на старите съборетини. Нови сгради се строят по посока на село Царевец. В навечерието на парламентарните избори по инициатива на тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и кмета Хасан Азис кварталът се сдоби с нов водопровод. Изгради се канализация. Асфалтираха се улиците. Фирма “Титан” започна да ги чисти. Благоденствие на кредит навести местните хора. Кварталът се прости с миналото си на гето. Но днес местните треперят да не им съборят къщите, повечето от които нямат необходимите строителни книжа.

През последните години повечето жени от кв. Боровец работеха по шивашки цехове. Мъжете бяха на гурбет в Гърция. Бяха ангажирани основно в земеделието. Около 40 на сто от местните хора имаха постоянна работа, разказва Неджатин Е. Така стотици се подлъгали да теглят кредити. Взех 30 000 лева, вдигнах нова къща, споделя Вергил М. Уволниха жената,после мен. Останахме на улицата. Нямаме пари за храна, камо ли за кредита. Съдия изпълнителят идва да ми вземе хладилника и пералнята, разказва Вергил.

Не мога да платя дълга си. Всички останахме без работа. Ядем по веднъж на ден. Децата стоят в къщи, не ходят на училище и градина. 45 лева искат за детските ясли, а 35 лева са детските надбавки. А искат децата ни да се интегрират , споделя Радка Р.

Местните се присмиват на образованите си съкварталци. Неколцина младежи са се скупчили около бидон. Играят покер. Нямат работа. Повечето са се изучили до 8-9 клас. Сега се шляят безцелно.

По възрастните седят направо на асфалтираните улици. Играят дама. Ако има кой да ги почерпи пият по една бира. Това е ежедневието.

Животът на кредит преминава в отчайваща мизерия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини