20 °C

Зловещ съдия-изпълнител стряска “Боровец”

Съдия изпълнител да ти вземе телевизора, дано! Да ти конфискуват новата къща, дано! Бирник да ти прибере парите за водата, дано! Това са най-честите клетви сред жителите на квартал “Боровец”в Кърджали. Ако някой им е сторил зло, плашат го с призрака на съдия –изпълнителя. Събирането на неизплатени сметки и вноски по кредити е най-коментираната тема в махалата.

Благодарение на банковите кредити кв.”Боровец” се е разраснал двойно. Десетки нови къщи са издигнати на мястото на старите съборетини. Нови сгради се строят по посока на село Царевец. В навечерието на парламентарните избори по инициатива на тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и кмета Хасан Азис кварталът се сдоби с нов водопровод. Изгради се канализация. Асфалтираха се улиците. Фирма “Титан” започна да ги чисти. Благоденствие на кредит навести местните хора. Кварталът се прости с миналото си на гето. Но днес местните треперят да не им съборят къщите, повечето от които нямат необходимите строителни книжа.

През последните години повечето жени от кв. Боровец работеха по шивашки цехове. Мъжете бяха на гурбет в Гърция. Бяха ангажирани основно в земеделието. Около 40 на сто от местните хора имаха постоянна работа, разказва Неджатин Е. Така стотици се подлъгали да теглят кредити. Взех 30 000 лева, вдигнах нова къща, споделя Вергил М. Уволниха жената,после мен. Останахме на улицата. Нямаме пари за храна, камо ли за кредита. Съдия изпълнителят идва да ми вземе хладилника и пералнята, разказва Вергил.

Не мога да платя дълга си. Всички останахме без работа. Ядем по веднъж на ден. Децата стоят в къщи, не ходят на училище и градина. 45 лева искат за детските ясли, а 35 лева са детските надбавки. А искат децата ни да се интегрират , споделя Радка Р.

Местните се присмиват на образованите си съкварталци. Неколцина младежи са се скупчили около бидон. Играят покер. Нямат работа. Повечето са се изучили до 8-9 клас. Сега се шляят безцелно.

По възрастните седят направо на асфалтираните улици. Играят дама. Ако има кой да ги почерпи пият по една бира. Това е ежедневието.

Животът на кредит преминава в отчайваща мизерия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини