Кризата топи Кърджали

Кърджали се топи. Рязко намалява притокът на хора от малките градове и селата към града в последните две години в условията на криза. Единствено българомохамедани от Кирковско,Ардинско и Крумовградско продължават да купуват имоти в Кърджали. Интересът им е насочен предимно към квартал „Възрожденци”, където панелките са по евтини. Намират се обаче и по-заможни, които купуват ново строителство в центъра на града, твърдят брокери на недвижими имоти.

Рязко е спаднал интересът на български турци от региона към имоти в Кърджали. В периода на строителния бум тези от тях, които работеха в чужбина, влагаха парите си в недвижимо имущество в Кърджали. Сега обаче тази мода секна.

Тези, които продават имоти, са етническите българи. След като младите заминават да учат и не се връщат, след тях тръгнаха и родителите им.

Статистическите данни сочат, че през последните две години намалява населението на областния град. Заселилите се са по-малко от изселилите се. Днес в Кърджали живеят 45 539 души, което е на нивото от 2003 г.

Голям е броят на хората от региона, които директно заминават за чужбина. Според данни на статистиката за 2009 г. има истински бум. Общо 629 души са хванали пътя за странство при едва 25 за предходната година.

Една от причините за миграцията е крахът в строителството. Много хора от региона идваха в Кърджали за да работят за високи надници като дюлгери. Сега търсят да се реализират в чужбина.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини