Фирми искат отваряне на Детелината на смъртта

Наско Настев

Фирмите в Кърджали събират подписка за отварянето на т.нар. Детелина на смъртта за тежкотоварни камиони. Сега коли над 15 тона нямат право да влизат в Кърджали откъм Пловдив и Хасково заради многобройните катастрофи, довели до 9 жертви през изминалите години. Причината за подписката е затварянето на обходния път през Черноочене-Стремци-Мургово-Чифлик-Кърджали за ремонт. Това ще наложи  тежкотоварните коли, идващи от Хасково да обикалят през Манастир, заяви за Кърджали бг вести председедателят на Кърджалийската търговско промишлена палата Наско Настев.

Подписката е адресирана до Агенция ”Пътна инфраструктура”. Очаква се отношение да вземе и областният управител Иванка Таушанова.

Настоява се пътят за Кърджали през Детелината на смъртта да бъде отворен поне докато трае ремонта на обходния път през Стремци. В противен случай не само кърджалийски фирми, но и такива от страната, които имат в бизнес в региона ще спрат курсовете. Няма ли комуникация, няма бизнес, подчертава Наско Настев.

Фирмите, които поддържат подписката, са „Горубсо”-Кърджали, строителни компании, транспортни дружества.

Ще припомним, че Детелината на смъртта бе затворена за тежкотоварни камиони при управлението на синия областен управител Пламен Иванов след тежка катастрофа, отнела живота на 5 души. След щателен анализ се оказа, че по стръмния наклон към Кърджали аварират предимно камиони” Шкода”, чиито спирачки не издържат на натоварването.

Детелината на смъртта бе преустроена, като бяха поставени мантинели и насипани купчини пясък, за да поемат евентуален удар с тежкотоварна кола.

При областния управител Калин Примов от НДСВ бе възстановен полицейския пункт при Чилик. Бяха отпуснати щатове за полицейски служители, които да проверяват камионите.

През 2006 г. кметът на Кърджали Хасан Азис повдигна въпроса за преустройството на Детелината на смъртта, която прилича на военен рубеж. Общината приготви пари за проект. След проектирането обаче държавата не намери пари за изпълнението и до днес.

Фирмите в Кърджали настояват още да започне да се  изпълнява проекта за преустройство на Детелината на смъртта, за да бъде отворена за тежкотоварните камиони , тъй като разходите им в условия на криза се увеличават. Те настояват пунктът при Чилик да се използва по предназначение - да проверява товарните камиони, влизащи в града.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини