ДПС иска Европа да се намеси в мюсюлманския спор

Лютви Местан

ДПС ще сезира еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с предложение да бъде задействана проверка за ситуацията с мюсюлманското вероизповедание у нас. Това съобщи зам.-председателят на движението Лютви Местан.
Местан добави, че ДПС е изчакало достатъчно време и реагира едва сега, за да не бъде обвинена партията, че се намесва в проблема с мюфтийството. След изпратената от Недим Генджев охрана, която беше обсадила в началото на септември сградата на Главното мюфтийство, последвал и случаят в Разград, където пък по думите на Местан се е намесила охранителната фирма на областния координатор на „Атака" Георги Димитров.
„Ситуацията става наистина критична. Чашата обаче преля, когато на 14 септември политическата намеса във вътрешните дела на мюсюлманското вероизповедание придоби съвършено ярък израз. Фактът, че е възможно областен координатор на партия „Атака", която е известна с нетолерантното си отношение към нехристияните и малцинствата, да контролира един мюсюлмански храм е не просто възмутителен. Това е безпрецедентен скандал!", заяви Лютви Местан. Затова и в писмото си до Вивиан Рединг и ПАСЕ партията ще иска да се провери ситуацията във вероизповеданието, включително да се провери основателността на протестите на хилядите вярващи срещу Недим Генджев.
В четвъртък ръководството на ПГ на ДПС ще продължи разговорите с БСП по вота на недоверие, който се подготвя. „ДПС обаче няма да допусне онова, което колегите от БСП сториха - да обявят предварително теми, цели, срокове, защото това би означавало, че предпоставяме разговорите", коментира Лютви Местан като отказа повече подробности по темата.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини