Вежди бяга по тъча за частния турски театър

Министърът на културата Вежди Рашидов бяга по тъча и отказва да обсъжда проекта за частен турски театър в Кърджали. От две седмици той се измъква и не приема зам.-обмбудсмана Яшар Шабан, който се е нагърбил с мисията да помогне за стартирането на новия храм на Мелпомена. Рашидов не дава никакво обяснение защо избягва да даде рамо на проекта.

Както Кърджали бг вести първи писа, идеята за частен турски театър в Кърджали, който да има национални измерения, принадлежи на доайена на местната сцена и бивш депутат Нуреддин Мехмед. Преди повече от месец той връчи на министър Рашидов проект за осъщестяване на идеята.

Подкрепата на министър Рашидов ще бъде тест за това, доколко той иска да се развива турската култура в страната, каза преди дни бившия зам.-директор на закрития държавен турски театър „Кадрие Латифова” Ехлиман Чобан.

Местни театрали смятат, че ако културното министерство не удари рамо на частната сцена, тя ще се реализира не в Кърджали, а в Турция. Проучва се възможността наши изселници да учредят частен театър в южната ни съседка, който основмно да показва представленията си в България. Тук ще има местна трупа, която ще привлече кадрите на закрития държавен театър.

Аргументите за създаването на частен театър от изселниците са няколко. Единият е, че така по лесно ще се намерят богати спонсори, които да финансират начинанието. В България фирмите на етнически турци нямат този потенциал, сочат разчетите.

Самата сцена не може да се самоиздържа, категорични са тетатралите. Турското население е бедно. То едва преживява. Не може да отделя за билети. Младите хора, които са платежоспособни, са в чужбина, сочат анализи. Затова без външна помощ театърът няма да стане, смятат местните жрици в храма на Мелпомена.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини