10 °C

Европа и новия кръвен данък

Когато балканските страни България и Румъния влязоха в Европейския съюз, в Мрежата се появи фейлетон, който представяше хумористичен сценарий за развитието на Стария континент. Според него  в близките 10 години всички балкански държави ще бъдат приети в Евросъюза. За първи път евроинституциите ще назначат румънец на висок пост. Той взема на работа съпругата си, цялата рода на жена си, членовете на семействата на техните съседи и най-добрите си приятели. Постепенно  гражданите на Балканите ще завладеят 99 процента от администрацията на ЕС. През 2028 г. по време на албанското председателство старите страни членки напускат съюза. Те въвеждат визи за страните от балканския ЕС.

А сега на сериозно. Все още сме в етапа когато Западна Европа насърчава балканските страни да кандидатстват за членство в съюза. Членството се превърна в моркова за размирните Западни Балкани след като сърбите ядоха тоягата на НАТО. ”Ирландското, полското и чешкото „да” на Лисабонският договор отваря вратите на съюза за балканците. Първата стъпка вече е направена – на 17 декември паднаха визите за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора. На опашката са Хърватска, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Логично възниква въпросът каква е ползата на Западна Европа да приема бедни страни членки в съюза. Според еврокомисаря по разширяването Оли Рен  ЕС е длъжен да посочи европерспектива на Балканите за да може да „разминира” взривоопасния регион. Обещанията за милиарди от европейските фондове и достъп до пазарите на съюза трябва да накарат буйните балканци да се кротнат.

Обещанията за пари не са от вчера. Те датират от навечерието на бомбардировките над Белград през 1999 година. Тогава американците говореха за втори план „Маршал” за икономическо съживяване на региона, зад който да застанат и европейските им партньори. Вместо това Великите сили обявиха война на Сърбия, заради етническата чистка в Косово. За пореден път Западът обагри балканския национализъм в кръв. Той приложи изпитаната американска максима „Насилието не помага само тогава, когато не се прилага”.

Архитект на балканската евроинтеграция не е европеец. Това е американският милиардер и меценат с еврейски корени Джордж Сорос. Още през 2003 г. в своя статия той призова Обединена Европа да се обеди още малко, като приеме Гаврошовците от Балканите. Според него на полуострова няма надежда за мир, ако Европа не поеме своята отговорност и не посочи перспектива. Това се налагало защото Съединените щати обявили намерението си да намалят „участието си” в региона. Статията излиза през май 2003 г., дни преди срещата на върха на Европейския съюз в гръцкия град Солун, на която трябва да се реши съдбата на Балканите. Сорос препоръчва независимост за албанците в Косово и признаване на суверенитета на Македония от албанците край Вардар. Двойният стандарт е видим. Но не е първият случай, когато Великите сили го прилагат. Защото Западът няма доверие на балканските държавници.Повечето от тях определят като свой естествен съюзник не Стара Европа, а Русия. Държавиците са силно обвързани с енергийни доставки с бившата суперсила. А Европа има своя политика.Сега тя се опитва да създаде европейска енергийна мрежа за електрически ток, а балканците не са ентусиазирани, защото ще трябва да плащат по евро цени. Както казваше Желязната лейди Маргарет Тачър „Сиренцето е безплатно само в капана за мишки”.

Британска имперска максима гласи „Няма вечни приятели има вечни интереси”. Западът няма приятели на Балканите. Той купува влияние, купувайки елити. Изтокът на континента се превръща в колония на неговия Запад. Държавите на Балканите не стават по-богати, а по бедни. Дори в една Гърция  минималната заплата преди членството в ЕС бе по-голяма от сега. Да не говорим за мизерията в България и Румъния.

Всъщност на Стара Европа и трябват не силно развити нови членки. Трябват й младите и работоспособни хора. Експериментът с интегрирането на мюсюлманите емигранти във Англия, Франция и Германия рухна. Въвеждат се драстични бариери пред нелегалната емиграция. Така се отваря пътя на балканците. Те тръгнаха по стъпките на станалия нарицателен полски водопроводчик към Албиона. Застаряващите Велики сили поемат като гъба младите и енергични балканци.  Те пък показват завидни умения в интеграцията. Спират да хвърлят боклука си от балкона, спазват знаците за движение и се къпят всеки ден.

Западът точи кръвта от Изтока на Европа. Балканците отново плащат и ще плащат кръвен данък.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини