10 °C

Заплаха от чужда културна инвазия предрича Ехлиман Чобан

Ехлиман Чобан

Теаралната реформа на министър Вежди Рашидов ще доведе до наплив на чуждестранни трупи в смесените райони. Ще се прокарва външно влияние. Само след няколко месеца в Министерството на културата ще отчетат като грешка закриването на т.нар.турски театри в Кърджали и Разград, защото ще видят  заплаха от чужбина, прогнозира за Кърджали бг вести бившият зам.-директор по маркетинга и рекламата на закрития театър „Кадрие Лятифова” в Кърджали Ехлиман Чобан.

Той добави, че икономията от затварянето на храмовете на Мелпомена в Кърджали и Разград е едва 300 000 лева годишно, но щетите за националната култура ще бъдат драматични. И двата театъра играеха постановките си на турски и български. Те бяха мост за опознаване на българи и турци. Представяха се постановки, които не обслужваха нечий чужд национализъм, а националната кауза, каза още Ехлиман Чобан.

Според него т.нар. рефома на Вежди Рашидов е направена без нужния анализ. Могло е тези пари да се спестят от намалени щатове и заплати в условия на криза, като след време отново се възстановят.

Ехлиман Чобан очаква отговора на министър Вежди Рашидов за идеята за национален театър с частно финансиране, който да представя културата на турския етнос. Ако отрече и тази идея, значи обслужва нечии националистически интереси, смята Ехлиман Чобан. Той е на мнение, че идеята е само тест за министъра. За да бъде представена в пълнота културата на дадено малцинство, с нея трябва да се ангажира държавата. В случая трябва да се възстановят държавните театри в Кърджали и Разград.

Той споделя прогнозата на депутата  Лютви Местан, че рано или късно държавни турски театри пак ще има.

Нямам нищо лично срещу министър Рашидов. Аз бях първият ръководител на състав с името на майка му Кадрие Лятифова. Той още съществува в читалище „Юмер Лютви” в Кърджали, подчертава Ехлиман Чобан.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини