7 °C

Бойкот на ВиК в Чакаларово, 70 на сто не плащат

Народни представители от СДС ще отправят питане в парламента за скандалното увеличение на водата в няколко села на община Кирково, което породи сериозно социално напрежение. Депутатите ще поискат писмен отговор от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране защо от началото на годината цената на живителната течност е увеличена три пъти, без за това да има сериозно основание. Така жителите на Чакаларово, Тихомир, Дружинци, Горно Кирково вместо 33 стотинки, плащат лев. Това съобщи за Кърджали бг вести областният лидер на сините в Кърджали и общински съветник Дора Христова. Тя подчерта, че държавната комисия е увеличила цената без местното дружество ВиК да е вложило и лев инвестиция в мрежата.

Най-сериозно е напрежението в село Чакаларово. Тук 70 на сто от жителите отказват да плащат новата по-висока цена на водата. Преди два дни ВиК изпрати инкасатор, който за малко не бе линчуван от селяните. Поводът бил, че от дружеството поискали от кмета нередовните платци да си дадат личните данни, за да бъдат заведени дела срещу тях.

Много от възрастните плачат като деца, защото не могат да платят солените сметки, споделя Димитър Делчев, председател на Инициативен комитет за отделяне на селото от водното дружество. На среща преди месец с вицепремиера Симеон Дянков той изложил идеята си в писмен вид. Тя се подкрепя с подписка от 600 негови съселяни. Чакаларовци искат да  излязат от ВиК,  да имат собствен екип, който да поддържа водоснабдителната мрежа. Самата тя е изградена преди 40 години от жителите на селото. Водоснабдяването е гравитачно. Няма помпи и затова водата е евтина. Недоумяваме как Държавната комисия приравнява цената на нашата вода, с тази в Кърджали, подчертават потърпевшите.

Те чакат отговор на ДКЕВР дали ще бъдат отделени от ВиК или не. Селото е разделено. Около една трета имат близки във водното дружество и не желаят промяна. Останалите обаче са категорични, че ако Държавната комисия не се произнесе в тяхна полза, се вдигат на протест. Готовност да ги подкрепят и останалите села, потърпевши от решението на ДКЕВР.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини