Рекорден брой първолаци тази година - 1239

С вдигането на националния трибагреник и с емблематичното стихотверение „Аз съм българче” започна днес учебната година в Кърджалийско. 17 600 ученици прекрачиха прага на школата в областта. Рекорден е броят на първокласниците за последните години - 1239. Стотици учители и деца изпълниха училищните дворове. Бяха прочетени поздравителни адреси от областния управител Иванка Таушанова и от кметовете на седемте общини в областта.

Двете езикови училища в Кърджалийско посрещнаха заедно първия учебен ден. На общото тържество за основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Св.св. Кирил и Методий” и Езиковата гимназия „Хр.Ботев” дойдоха много родители и бивши възпитаници.

В 9,00 часа гвардейците от гимназията издигнаха националния флаг под звуците на химна. ”Ученици, равнис! Ученици, мирно!”, бяха първите думи, които прозвучаха на тържеството. Под ударите на барабани посрещнаха знамената на двете школа. Пред множеството излезе мажоретния състав на основното училище.

На английски, френски и немски приветстваха първокласниците и осмокласниците, които за първи път прекрачват прага на двете школа.

Привилегия е да отбележим празника на духовността заедно. Това са двете най-големи училища в областта. Приоритет за нас са не само чуждите езици. Важен е българският. Затова имаме успехи на областно и национално ниво, каза в словото си директорът на „Св.св. Кирил и Методий“ Лиляна Янкова.

Аз не ви обещавам спокойствие. Няма купон. Ще ви научим на чужди езици, каза в приветствието си директорът на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова.

В поздравителния адрес от областния управител Иванка Таушанова се препоръча учебната година да започне с добри идеи и да зъвърши с високи резултати. Кметът Хасан Азис от своя страна пожела щасливо детство и успех в училище.

От името на родителите Венелина Чорбаджийска предупреди, че без сълзи в училище няма усмивки.

Кметът на Кърджали Хасан Азис присъства на откриването на учебната година в гимназията „Отец Паисий”. Заместничката му по образование Елисавета Кехайова приветства учениците в СОУ „П.Р.Славейков”

Георги Кулов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини