Огромни опашки пред Паспортна заради Байрама

Огромна опашка за тескерета се изви край Паспортна служба в Кърджали тази сутрин. Близо 250 наши изселници, дошли за Рамазан Байрама, застанаха смирено да си чакат реда си. Както единствено Кърджали бг вести предрече, намалелият наплив на нашенци през последните дни се дължеше на постите в свещения месец Рамазан. С отпуските в Турция за Шекер Барама опашката от изселници, чакащи за лични документи, отново набъбна.

Хасан И. живее в Истанбул. Дошъл е на гости за Байрама. Иска да използва времето да смени паспортите на семейството. Казва, че ще пусне експресна поръчка. Няма проблеми. Приемат се и бързи поръчки. Хората са улеснени, споделя Хасан.

Исмет К. е дошъл да изкара паспорт на дъщеричката си. Споделя, че опашката върви сравнително бързо. И той иска в кратки срокове да получи тескерето.

Иван Б. се е отказал да чака. Смята да се нареди на опашка, като минат мюсюлманските празници и изселниците се приберат по домовете си в Турция.

80 % от паспортите, чийто срок изтича тази година, са подновени. Срокът на 67 000 тескерета приключва през 2010 г. От началото на годината досега са издадени 8000 паспорта от стария образец и над 45 000 с биометрични данни. До края на 2010 г. тескерета ще получат 14 000 души.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини