Ремонтират детски градини, бавят им парите

Елисавета Кехайова

Заради орязаните капиталови разходи на община Кърджали бяха отложени или се забавиха ремонтите на няколко детски градини. Родителите очакваха от  1 септември децата им отново да намерят грижи в общинските заведения. Кризата обаче наложи актуализация на републиканския бюджет, а след  това и на общинския, а това забави ремонтите.

Бяхме принудени да изчакаме правителството с актуализацията. То от своя страна намали средствата за общините. Ние имахме програма за сериозни ремонти, но ги ограничихме, каза за Кърджали бг вести замкметът по образованието в общината Елисавета Кехайова. Тя посочи, че въпреки забавените преводи на средства през лятото са правени ремонти в две детски заведения –основно обновяване на  целодневна детска градина в село Скалище и на физкултурния салон на ЦДГ”Орфей” в кв.”Веселчане” на Кърджали. В момента се доизгражда новата детска градина в село Мост, а в училището в Глухар цял етаж се ремонтира за детско заведение. Очаква се строителните работи да завършат скоро.

Предстои основен ремонт на ЦДГ „Дъга” в Кърджали и на покрива на обединено детско заведение „Детелина”

Там, където работим по проекти, като основния ремонт на детска градина „Вяра, надежда и любов”, няма отлагане или забавяне. Успяхме да се справим за два месеца и да приключим преди летните отпуски. Така сега децата имат идеални условия, подчерта Кехайова.

Тя посочи, че общината е кандидатствала с проект по оперативна програма „Регионално развитие” за ремонт на четири детски градини - три в Кърджали и една в Енчец. Ако получим финансиране, това ще е най-мащабното обновяване на детски заведения от години насам. Кандидатстването с проекти е единствената алтернатива на орязаните капиталови разходи в условия на криза, подчерта Кехайова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини