Чакат Махди край Биволяне

Хиляди се събраха днес на маето /събора/ в село Биволяне, Момчилградско, за да почетат алевитския светец Елмалъ баба. Освен мюсюлмани –алиани, се стекоха и много турци-сунити, роми, българи. Над 70 курбана от овце и още няколко от телета бяха приготвени от организаторите. Много от тях са дарения от богомолци.

Съборът се превърна в неофициално откриване на обновения комплекс на алианската обител. Над милион и половина лева дариха народният представител Юнал Тасим и бащата на бизнесмена Фуат Гювен. Изградена е нова кухня, която осигурява храна на 400 души на час. Заедно с нея се издига и голяма „джем еви”-зала за събиране на местната алевитска общност. Реставрирана бе и старата джамия в двора на обителта.

Обновяването на комплекса започна на 14 август 2008 г. и се очаква да завърши напролет. Тогава ще е и официалното откриване, твърдят местните хора. Изпълнители са момчилградски фирми. Планът на новите постройки е заимстван от текето Ерекли баба до Истанбул.

Текето Елмалъ баба е известно с това, че тук се намира единствения гроб на Фатима, любимата дъщеря на пророка Мохамед и жена на зет му Хазрети Али. Според преданието тук са погребани ръката и окото на светицата. Затова и текето на Елмалъ баба е едно от четирите най-тачени в България и средищно за Балканите. Тук е имало медресе, което е било сред  най-реномираните за алианската общност в Османската империя.

Местните алиани свързват текето Елмалъ баба с вярването, че тук ще се появи Махди, мюсюлманският предвестник на Божието възмездие. Оттук ще тръгне Второто пришествие, смятат местните хора. Според традицията Махди е потомък на Фатима,затова ще тръгне от нейния гроб.

И тази година съборът привлече алиани не само от Кърджалийско, но и от Хасковско.Дойдоха и гости от Гърция. Алианската общност в южната ни съседка е съставена изцяло от българи-мюсюлмани.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини