11 °C

Чакат Махди край Биволяне

Хиляди се събраха днес на маето /събора/ в село Биволяне, Момчилградско, за да почетат алевитския светец Елмалъ баба. Освен мюсюлмани –алиани, се стекоха и много турци-сунити, роми, българи. Над 70 курбана от овце и още няколко от телета бяха приготвени от организаторите. Много от тях са дарения от богомолци.

Съборът се превърна в неофициално откриване на обновения комплекс на алианската обител. Над милион и половина лева дариха народният представител Юнал Тасим и бащата на бизнесмена Фуат Гювен. Изградена е нова кухня, която осигурява храна на 400 души на час. Заедно с нея се издига и голяма „джем еви”-зала за събиране на местната алевитска общност. Реставрирана бе и старата джамия в двора на обителта.

Обновяването на комплекса започна на 14 август 2008 г. и се очаква да завърши напролет. Тогава ще е и официалното откриване, твърдят местните хора. Изпълнители са момчилградски фирми. Планът на новите постройки е заимстван от текето Ерекли баба до Истанбул.

Текето Елмалъ баба е известно с това, че тук се намира единствения гроб на Фатима, любимата дъщеря на пророка Мохамед и жена на зет му Хазрети Али. Според преданието тук са погребани ръката и окото на светицата. Затова и текето на Елмалъ баба е едно от четирите най-тачени в България и средищно за Балканите. Тук е имало медресе, което е било сред  най-реномираните за алианската общност в Османската империя.

Местните алиани свързват текето Елмалъ баба с вярването, че тук ще се появи Махди, мюсюлманският предвестник на Божието възмездие. Оттук ще тръгне Второто пришествие, смятат местните хора. Според традицията Махди е потомък на Фатима,затова ще тръгне от нейния гроб.

И тази година съборът привлече алиани не само от Кърджалийско, но и от Хасковско.Дойдоха и гости от Гърция. Алианската общност в южната ни съседка е съставена изцяло от българи-мюсюлмани.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини