Фармацевти разпитват за адрес и възраст, клиентите протестират

Жители на Кърджали и региона негодуват, че в аптеките им искат данни, които те смятат за лични. По настояване на Здравната каса фармацевтите попълват регистри за всяка рецепта, в която отбелязват освен трите имена на клиента, неговият точен адрес и възраст. Кърджалийци смятат, че с тази информация може да се злоупотреби и често я отказват на аптекарите. Ако обаче те не водят регистъра, са заплашени от солена глоба до 2 бона.

Общо 35 аптеки в областта работят със Здравната каса. Почти всички фармацевти смятат, че идеята за регистъра е абсурдна и само им създава проблеми с клиентите.

Фармацевти споделят, че новите изисквания към аптеките, които влизат в сила, също ще ги затруднят. По- малките аптеки ще срещнат трудности с изграждането на подходи за хора с увреждания. Това се отнася преди всичко за такива, изградени на повдигнати етажи в жилищни кооперации.

От първи януари аптеките ще трябва изцяло да обновят търговската си мебел. Според европейските изисквания всички лекарства, продавани с рецепти, трябва да се съхраняват в скрити шкафове.

Много фармацевти прогнозират, че ще има затворени аптеки заради нелоялна конкуренция на толерирани от властите вериги. Една от тях дори притежава фабрика за препакетиране на лекарства. На пазара се пускат илачи с изтекъл срок на годност. Това обяснява и ниските им цени, твърдят хора от бранша.

За последната една година в България са затворили врати около 1300 аптеки, обяви  председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

По думите му причината за това е икономическата криза, но и високите изисквания, които поставя Министерството на здравеопазването пред тях.

Общо у нас аптеките са между 3500 и 4000.

"България е сред страните в ЕС с най - много аптеки на глава на населението", отбеляза още Вълев.

Той обаче посочи, че аптеките са концентрирани в големите населени места, докато в малките често няма нито една.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини