Фармацевти разпитват за адрес и възраст, клиентите протестират

Жители на Кърджали и региона негодуват, че в аптеките им искат данни, които те смятат за лични. По настояване на Здравната каса фармацевтите попълват регистри за всяка рецепта, в която отбелязват освен трите имена на клиента, неговият точен адрес и възраст. Кърджалийци смятат, че с тази информация може да се злоупотреби и често я отказват на аптекарите. Ако обаче те не водят регистъра, са заплашени от солена глоба до 2 бона.

Общо 35 аптеки в областта работят със Здравната каса. Почти всички фармацевти смятат, че идеята за регистъра е абсурдна и само им създава проблеми с клиентите.

Фармацевти споделят, че новите изисквания към аптеките, които влизат в сила, също ще ги затруднят. По- малките аптеки ще срещнат трудности с изграждането на подходи за хора с увреждания. Това се отнася преди всичко за такива, изградени на повдигнати етажи в жилищни кооперации.

От първи януари аптеките ще трябва изцяло да обновят търговската си мебел. Според европейските изисквания всички лекарства, продавани с рецепти, трябва да се съхраняват в скрити шкафове.

Много фармацевти прогнозират, че ще има затворени аптеки заради нелоялна конкуренция на толерирани от властите вериги. Една от тях дори притежава фабрика за препакетиране на лекарства. На пазара се пускат илачи с изтекъл срок на годност. Това обяснява и ниските им цени, твърдят хора от бранша.

За последната една година в България са затворили врати около 1300 аптеки, обяви  председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

По думите му причината за това е икономическата криза, но и високите изисквания, които поставя Министерството на здравеопазването пред тях.

Общо у нас аптеките са между 3500 и 4000.

"България е сред страните в ЕС с най - много аптеки на глава на населението", отбеляза още Вълев.

Той обаче посочи, че аптеките са концентрирани в големите населени места, докато в малките често няма нито една.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини