Без графа „помаци” в картата за преброяването

Днес започна електронното преброяване в Кърджалийско. То е част от доброволното анкетиране на българите чрез Интернет, което обхваща цялата страна и ще продължи до 7 септември. Прогнозите са,че около 5000 души в Кърджалийско ще се включат и попълнят необходимите данни.

Една от първите кърджалийки, която се включи в електронното преброяване, е Марина Бейчева, служителка на Териториалното статистическо бюро. Вчера тя е тествала системата и днес е попълнила анкетната карта за 15 минути.

Електронното преброяване е много удобно, защото системата е отворена 24 часа и картата може да се попълни от дома или работното място по всяко време, споделя Бечева.

В анкетната карта има графи, които ще предизвикат интерес в Кърджалийско. Една от тях е етническата принадлежност. Анкетираните имат възможносттта да избират между 37 етнически групи, сред които български, българомохамедански, турски, ромски. Ако срещнат трудности, могат да се самоопределят като „други“. Има и опция „Не се самоопределям”.

Има въпрос и за майчиния език. Посочени са 31 опции. Сред тях няма т.нар. ”помашки” език, който според привържениците на „помашкия етнос” съществувал в Гърция и България.

От анкетираните се изисква да попълнят и графа „вероизповедание”. Посочени са православно, католическо, протестантско, мюсюлманско.

За да участвате в електронното преброяване трябва да влезете в сайта на Националния статистически институт. Там има линк, който ви отпраща към картата. За да се влезе, всеки трябва да се регистрира. Изискват се трите имена, ЕГН и номер на лична карта.

Един анкетен лист може да побере данни за 5 души в едно домакинство. Ако са повече, се попълва втори.

Данните са защитени. Никой не може да влезе в анкетната ви карта, освен оторизираните преброители в НСИ.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини