ГЕРБ губи българомохамеданите в Кирково

Срещата на премиера Бойко Борисов с жители на Кирково

Общинският лидер на ГЕРБ в община Кирково Владимир Иванов е фаворитът на партията за кметския стол на наближаващите местни избори. Лично кадровикът на герберите Цветан Цветанов се е заел със задачата да избере  печелившия кандидат, който да разбие монопола на ДПС. Освен Иванов се спрягат още кметицата на село Дрангово Севда Димитрова и замобластният управител Есад Садък. Човекът, който ще има последната дума, е областният лидер на ГЕРБ и народен представител Цвета Караянчева.

Спечелването на местните избори от ГЕРБ може да се превърне в мисия невъзможна заради невежеството на управляващите по проблемите на българите мохамедани в общината. Това пролича когато за среща на министър Симеон Дянков с жители на село Чакаларово бяха отпечатани покани, в които официално пишеше ,че тя е с „помашката” общност. Ще уточним, че официално в България е призната общност от българи мохамедани. Гафът наля вода в мелницата на ДПС, които от години твърдят, че в България има „помаци”. Тезата се подкрепя от радетелите на каузата за „помашки етнос”.

За спечелването на изборите в община Кирково е важен всеки глас. Проблем със скъпата вода в Чакаларово, Джерово, Горно Кирково и Тихомир обаче ще наклони везните към ДПС. През тази година цената на живителната течност бе повишена тройно, въпреки че водопреносната мрежа е изградена от местните жители , а не от ВиК.  Рамо на местните хора удари общинският кмет от ДПС Шукран Идриз. Българите мохамедани разчитаха на министър Дянков да реши проблема им,  но той се оказа от компетенцията на държавния енергиен  и воден регулатор. Дори селските кметове на ГЕРБ не успяха да спечелят благоволението на централната власт. Областният управител Иванка Таушанова призова хората от Кирковско просто да си плащат.

ГЕРБ не направи инвестиции в трите села, в които има кметове-Дрангово, Делвино и Чакаларово. И трите са с орязани субсидии от общината, която е в ръцете на ДПС. Местните хора очакваха ,че ще получат подкрепа от ГЕРБ,  но надеждите им се оказаха напразни.

Зимата ще се окаже много тежка и ще отблъсне още избиратели, прогнозират наблюдатели. Народният представител Цвета Караянчева, министър Вежди Рашидов и областният управител Иванка Таушанова трябва да подготвят стратегия , която ще даде решение на проблемите с тютюна, здравните вноски, пенсионното осигуряване. От опозицията твърдят, че тримата видни функционери на ГЕРБ са готови просто да препишат стратегията на синия областен управител Пламен Иванов от преди две петилетки.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини