В Кьосево: луксозни бани без капка вода

Жители на кърджалийското село Кьосево се сбиха за две туби вода. Селяните дърпаха пластмасовите съдове, за да занесат в луксозните си бани и тоалетни от живителната  течност. Селото е уникално с модерните си санитарни възли, в които никога не е имало  и капка течаща  вода.

„Излъгаха ни. Построихме си в домовете модерни бани с теракота и фаянс, сложихме бойлери и хромирани батерии,  направихме просторни тоалетни, изкопахме големи септични ями и накрая ядец”, споделят пред Кърджали бг вести жители на кърджалийското село Кьосево.  Преди пет години от община Кърджали им обещават, че ще пуснат вода за селото. Трасират водопровода, който идва от село Бойно. И спират дотук.

Хора от Кьосево твърдят, че тогавашният кмет на  Бойно Байрам Рустем се възпротивил под предлог, че водата няма да достига за неговото село.Сега тя изтича в дере. Кметът Хасан Азис се разпоредил да бъде направен нов проект, а вода да се докара от язовир „Боровица”. Пари за изпълнението му няма.

Днес хората от селото са поставили в модерните бани бидони. Идват с туби до Кърджали да ги зареждат от тукашните чешми  с питейна вода. Когато се къпят, си служат с тасове като в средновековните хамами. Дори бръсненето е проблем.

От месец насам жителите на Кьосево стягат инициативен комитет, който да докара вода в селото. Съдействие  обещава министър Вежди Рашидов. Казва, че ако трябва, ще доведе колегата си от регионалното развитие и благоустройството в Кьосево.

Местните жители разчитат и на връзките на комшиите си от вилната зона на съседното село Тополчане. Тук живеят адвокати, лекари, чиновници. Всеки от тях има свои хора във властта, твърдят жителите на Кьосево.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини