Искат графа „помак” при преброяването

Радетели за „помашки етнос” настояват в предстоящото преброяване да бъде обособена графа „помаци”. Идеята им се подкрепя от лидери на нерегистрирани „помашки” партии. Популяризира се чрез т.нар.”помашки сайтове”, администрирани от изселници в Турция. Вече има призиви да се бойкотира електронното пробно преброяване, което ще се проведе от 1 до 7 септември по Интернет.

Българомохамеданските сдружения „Карлък”-Момчилград, ”Развитие”-Кърджали и „Алада”-Джебел не подкрепят исканията на радетелите за „помашки етнос”, научи Кърджали бг вести.

Независимо дали жителите на областта ще участват в електронното преброяване или не те ще бъдат посетени по време на редовното преброяване през март 1911 г., казаха от Териториалното статистическо бюро в Кърджали. Идеята е да се тества електорната система и да няма засечки следващата година. Данните от електронното преброяване за Кърджали няма да бъдат публикувани, казаха още от Статистиката.

В Кърджалийска област вече е започнала подготовката за същинстоко преброяване. Предстои назначавенето на общинските комисии, което трябва да стане половин година преди началната дата на същинското преброяване.

Очаква се да започне набирането на преброители. Ще бъдат публикувани обяви в медиите. До 500 лева ще заработи един преброител в Кърджалийско. Той ще трябва да посети до 80 жилища и да анкетира от 200 до 250 човека.

Статистическо изследване сочи, че кърджалийци са едни от най-добре информираните за предстоящото преброяване. Въпреки това те не са включени в пробните анкети, които ще се проведат в три града на страната. От Териториалното статистическо бюро в Кърджали съобщиха че от 1 до 14 септември в три областни града и в селата Дебелец,Гривица,Гъбарево и Копринка ще бъдат анкетирани домакинствата.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини