Турски филм представя комшулука в Кърджалийско

 
Нихал Йозерган

Документален филм, част от който е заснета в Кърджалийско ще бъде представен на престижния фестивал „Златния портокал” в турския град Анталия. Той е със заглавие „Толерантност” и в него участват енорийския свещеник на Кърджали Отец Петър и доскорощния районен мюфнтия Шабанали Ахмед, които посочват примери на добросъседство между българи и турци. За българския етнически модел говори и колегата от kardjali.bgvesti.net журналистът Георги Кулов. Именно българския етнически модел през последните 20 години на демокрация е тема на документалния филм. За него говорят още бившият президент Жельо Желев, експремиерът Иван Костов, учените Андрей Пантев, Антонина Желязкова, Людмил Георгиев, Михаил Иванов и др.

Автори на творбата са турският режисьор Семих Диндар и кореспондентката на Българското национално радио Нихал Йозерган. Проектът е финасиран от Министерството на културата на Турция, след оспорван конкурс.

Това е първия филм за станалия известен и зад граница Български етнически модел. Снимахме в районите със смесено население в България. Бяхме както в Източните, така и в Западните Родопи. Документирахме и разкази на изселници в Турция. Интересуваше ни и мнението на политиците, посочва за kardjali.bgvesti.net Нихал Йозерган.

Филмът е озвучен на турски и английски. Предстои представянето му и на други фестивали. Очаква се да бъде дублиран на български в скоро време. Преводът е на Нихал Йозерган.

Петър Иванов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини