Безплатни калъфи за всички с iPhone 4

Отмина дългоочакваната пресконференция на Apple, на която трябваше да бъде оповестено решението на проблема с антената на iPhone 4, който след доклад на Consumer Reports започна пряко да застрашава продажбите. Надеждите на мнозина за пълно изтегляне от пазара на четвъртото поколение iPhone и подмяна на антената с осигуряваща защита срещу загуба на сигнала обаче не се сбъднаха - Apple реално дори и на пресконференцията не признаха за съществуването на проблема. Вместо това от фирмата цитираха (старателно подбрани) смартфони от други производители, които според тях страдат от т.нар. "хватка на смъртта" - BlackBerry Bold 9700, Droid Eris и Samsung Omnia II, както и показаха видеодемонстрация, за да убедят присъстващите, че не са "единствените" с този проблем.

Останалата част от пресконференцията имаше за цел да засипе публиката с маркетингови данни, които да покажат колко успешен е телефонът. Според Apple за 3 седмици са били продадени 3 млн. екземпляра от iPhone 4, от които в сервизи заради проблеми с връзката са се обърнали не повече от 0.55 процента от потребителите. В рамките на програмата за удовлетворяване на купувачите (връщане на апарата до 30 дни) са били върнати само 15 000 броя (1.7%) от iPhone 4; за iPhone 3 точен брой на телефоните не беше цитиран - само процент (6%). Самият Стив Джобс коментира, че за проблема са му писали 5000 души - практически всички от тях обаче единствено са му съобщили, че при тях няма такъв проблем. Гвоздеят в програмата беше съобщението, че с iPhone 4 се губи връзка само в 1 случай повече на 100 обаждания, отколкото с 3GS. 

В крайна сметка обаче от фирмата са решили като "жест към потребителите" да им предоставят безплатни защитни калъфи за всички, купили си iPhone 4, до 30 септември. Също така тези, които вече са си купили такива, ще получат пълно възстановяване на парите. От фирмата също така отменят т.нар. restocking такса при връщането на телефона, така че недоволните потребители, връщащи iPhone 4, ще получат изцяло парите си.

Доколкото броят от т.нар. bumpers е ограничен и очевидно няма да е достатъчен, ще бъдат предоставяни и други видове калъфи. В края на юли ще се появи и "белият" iPhone 4, който досега не беше достъпен на пазара, както и черният модел ще стане достъпен на още няколко пазара - Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Хонконг, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур, Испания, Швеция и Швейцария.

Най-вероятно екземпляри на телефона с някакъв тип изолационно покритие на антената ще се появят в края на септември, въпреки че Apple категорично ще отричат, че има каквито и да е промени, освен такива за благото на потребителите - и подобрен прием на сигнала без конструктивни промени. Настоящата кампания обаче е умел PR ход от страна на фирмата, чрез който едновременно да успокои потребителите и да избегне признание на проблема, което би довело до отговорност по колективните искове, вече заведени срещу нея в различни американски щати.

Източник: tehnozona.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини