Испания на полуфинал на Световно за първи път в историята си

Националният отбор на Испания победи Парагвай с 1:0 в четвъртфинален мач от Световното първенство в ЮАР и за първи път в историята си се класира за полуфинал на най-големия футболен форум. Попадението бе дело на нападателя Давид Вия, който се разписа в 83-ата минута на „Елис Парк”, предаде Фокус.

В спор за място на финала тимът на Висенте дел Боске ще се изправи срещу Германия, а мачът ще се изиграе в сряда. Срещата се игра на ст. „Елис Парк” в Йоханесбург, а за главен съдия бе назначен Карлос Батрес от Гватемала.

В началото на второто полувреме и двата тима пропуснаха да реализират отсъдени в тяхна полза дузпи. Първо, в 59-ата минута, Пике фаулира Кардосо и парагвайците получиха право да изпълнят единайсетметров наказателен удар. Зад топката застана потърпевшият Кардосо, който обаче пропусна да реализира. В ответната атака дузпа бе отсъдена и за Испания, след нарушение срещу Вия в полето на южноамериканския състав.

Алонсо отбеляза за 1:0, но съдията реши, че ситуацията трябва да бъде повторена, тъй като е имало състезател в полето, в момента на изпълнението. Във втория си опит футболистът на Реал (Мадрид) пропусна и резултатът се запази 0:0.

При една от контраатаките на Парагвай, през първата част, се стигна до попадение за Парагвай, отбелязано от Валдес, но то не бе признато, поради засада. След повторенията останаха известни съмнения, относно правотата на съдийското решение.

Досега тимовете се бяха срещали три пъти помежду си, като Испания имаше една победа, а два мача бяха завършили наравно. Головата разлика бе 3:1, в полза на европейския тим.

Един от основните състезатели в испанския национален отбор – Андрес Иниеста, бе избран за играч на мача в анкетата на ФИФА.

Иниеста не успя да се разпише в противниковата врата, но бе в основата тимът му да си осигури участие на 1/2-финал на 19-ото Световно първенство.

„Това е важен момент за испанския футбол, фантастично е да сме сред четирите най-добри отбора в света”, заяви селекционерът на националния отбор на Испания Висенте дел Боске след победата.

„Предстои ни среща с Германия, първокласен тим като нас. Надяваме се, че това ще бъде добра реклама за футбола и че ще можем да се класираме за финала. Има три европейски отбора на полуфинални срещи, а това е изключителен резултат”, отбеляза испанският селекционер пред в. "Фигаро".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини