Българите бягат от брака, турците се женят по-често

Турците в Кърджали са по склонни да се женят и вдигат сватби, отколкото българите. Въпреки че са три пъти по-малко, те сключват граждански брак шест пъти по често, сочи статистиката. Мъжете от турския етнос са по склонни да поемат отговорността за бъдещото семейство, отколкото българите в Кърджали, обясняват социолози. Освен това мъжете от мнозинството предпочитат да се изселват трайно в големите градове и в чужбина, докато тези от малцинството ходят на гурбет и се завръщат.    Българите придобиват славата на трудни мъже. Младите българки все по често поглеждат към партньори от турския етнос. Те виждат в тях по-голяма готовност за създаване на семейство.

Станислава. И. на 31 години споделя, че си търси сериозен приятел турчин. Вече е време да създам семейство и да имам деца. Българите предпочитат нетрайни връзки и среднощни гуляи, отбелязва жената.

Статистиката сочи, че в град Кърджали за 2009 г. са сключени 141 брака, от които 90 са между турци, представляващи малцинство. Тенденцията се запазва и през тази година.

Общо за миналата година в общината са издадени 399 акта за граждански брак. Повечето - 258  са пресъставени, т.е. сключени са в чужбина и са узаконени в нашата страна. Наблюдават се и смесени бракове. Много от тях са подписани в Турция, САЩ, Англия, Кипър, където има големи емигрантски общности. Кърджалийски двойки подписват и в екзотични страни като Мароко. Мнозина се връщат и вдигат кръшни сватби в Кърджали.Търсенето на подходящи зали се засили. В хотел “Кърджали” дори направиха сватбен салон по образец от Турция.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини