14 °C

„Перперикон” стартира с тъпан, напук на Вежди Рашидов

С изложба на известни кърджалийски художници, сред които Владимир Чукич, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Павлина Чукич, бе открит Десетият юбилеен международен фестивал „Перперикон”. Общо 38 творби от 14 автори, членове на дружеството на художниците в Кърджали бяха изложени във фоаето на Драматичния театър.

По традиция и тази година фестивалът се провежда под патронажа на държавния глава Георги Първанов.

Кратката церемония по откриването на „Перперикон” бе предшествана от глашатай с тъпан. Родопската традиция повелява важните събития да се обявяват на всеослушание от селския тъпанджия. Освен че започва ден първи на фестивала, глашатаят обяви и официалните лица - зам.-кметът на общината Елисавета Кехайова , председателят на дружеството на художниците Владимир Чукич и собственикът на  на галерия „Дар” Пенка Атанасова.

В приветственото си слово директорът на феста Петър Савчов, управител на сдружението „Перперикон Мелпомена”, подчерта, че събитието се провежда въпреки кризата и въпреки незаинтересованосттта на Министерството на културата. Нещо повече - министър Рашидов дори настоявал тази година да бъде нулева за „Перперикон”. Кметът Хасан Азис помогна финансово и обеща, че независимо от трудните години това културно събитие ще го бъде, каза Савчов. Той отбеляза също, че е постижение, че на кърджалийска сцена може да гостуват творби на балканската култура.

Зам.-кметът Елисавета Кехайова заяви, че фестивалът го има благодарение на многото партньори. Гордост е за община Кърджали да помогне. Културният маратон бе замислен преди всичко като проява на театралното изкуство, но вече се включиха и други изкуства. Затова и фестът е едно от петдесетте най –значими събития в културния календар на страната, подчерта Кехайова.

Приветствия поднесоха Владимир Чукич и Пенка Атанасова.

Камерната зала на драматичния тетатър се оказа твърде тясна за желаещите да гледат спектакъла на Драматичния татър в Кърджали „Детектор на лъжата” от Василий Сугарев, постановка на Пламен Панев.

Спонсори на „Перперикон” тази година са фирмите „Устра”, ”Гарантинвест”, ”Марин Батуров”, ”Ес енд Би”,”Флексикон”, ”Екип холдинг”,хотел „Кърджали”, ”ЕСКОМ” и вестник „Нов живот”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
28 окт 2020
Последни новини