Дания триумфира над "неукротимите лъвове"

Дания изхвърли Камерун от Световоното първенство в ЮАР, след като постигна обрат и победи с 2:1 „неукротимите лъвове” в столицата Претория.

Николас Бендтнер и Денис Ромедал вкараха попаденията, които запазиха шанса на „червения динамит” за класиране в елиминационната фаза на турнира. За Камерун Самуел Ето’о откри резултата в 10-ата минута, но това не бе достатъчно на играчите на Пол Льо Гуен, за да вземат нещо от важната среща с Дания. Освен това и късметът не бе на страната на африканците, защото в последните минути на първата част Ето’о тресна гредата.

Камерун започна по-добре срещата, като на два пъди достигна вратата на Сьоренсен, но ударите на нападателите бяха неточни. Първата добра възможност обаче бе за Дания. В 5-ата минута Ромедал получи страхотно извеждащо подаване по дясното крило, но след като навлезе в наказателното не успя да отправи точен изстрел.

В 10-ата минута „неукротимите лъвове” откриха резултата след ужасяваща грешка на защитника Поулсен. Той пусна много слаб пас към Кяер до страничната линия, Уебо притича и отне топката, след което подаде на границата на наказателното поле към Ето’о, който вкара топката с плътен изстрел в долния ляв ъгъл на вратата – 1:0.

Три минути след като Камерун поведе в резултата, се откри нова добра възможност пред Емана, който стреля извън границата на наказателното поле, но топката мина на метър от левия страничен стълб. След това пък Якобсен видя страхотно самотния в наказателното поле Томасон в 20-ата минута и пусна хитър пас към него, но Сюлеману внимаваше и успя да изчисти топката.

Все пак датчаните успяха да изравнят, чрез Бендтнер след страхотна контраатака в 34-ата минута. Ромедал получи отличен пас по дясното крило, след което прати топката с остро подаване в наказателното поле, където нападателят на Арсенал Николас Бендтнер я прати в мрежата на Сюлейману – 1:1.

В последните минути на първата част ситуацията се нажежи изключително. Първо Ромедал проби по дясното крило, навлезе в наказателното поле много опасно, но си поведе топката малко по-силно и тя бе избита от стража на „лъвовете”. Кълбото обаче попадна на крака на Томасон, който стреля на празна врата, но там Сонг скочи самопожертвователно и спаси отбора си от втори гол.

В ответната контра Ето’о можеше да отбележи второ попадение за своя отбор. Емана се възползва от грешка в отбраната на „червения динамит” и отне топката в наказателното поле, но вместо да стреля, реши да подаде към Ето’о. Нападателят на Интер бе оставен непокрит на границата на наказателното поле, но ударът му срещна гредата.

Още в първата минута на втората част играчите на Пол Льо Гуен можеха да поведат в резултата. Мбиа засече центрирана топка от корнер с глава, но Сьоренсен показа блестящ рефлекс и изби топката, точно преди да влезе под гредата му.

Отговорът на датчаните не бе по-лош. Агер стреля от фаул, но топката се удари в стената. Кълбото достигна до централниязащитник , който не се поколеба да стреля от сериозна дистанция, но Сюлейману внимаваше и изби топката в ъглов удар.

В 60-ата минута обаче "червения динамит" избухна. Денис Ромедал обърна резултата със страхотно попадение. Играчът получи топката по десния фланг на атаката, след което елиминира майсторски Макун, нашлезе в наказателното поле и препарира вратаря на Камерун с много техничен изстрел с левия крак – 1:2.

По-късно се появи и нова добра възможност пред играчите на Дания, след като Томасон получи топката в наказателното поле, но предпочете да заложи на техниката, а не на силата и Сюлейману успя да избие.

В 76-ата минута Емана направи най-големия пропуск за Камерун в мача. Нападателят се измъкна зад защитата на Дания и стреля по посока на вратата на Сьоренсен, но стражът успя да отрази удара му.

През последните десет минути играчите на Камерун се опитаха да наложат натиск. Първо в 81-ата минута резервата Абубакар отправи страхотен изстрел по посока на вратата на Сьоренсен, но топката рикошира в играч Дания и излезе в корнер. След това в 85-ата минута Идрису стреля с глава, но не уцели рамката.

При това положение Камерун със сигурност напуска мондиала след последната среща с Холандия. Съдбата на Япония и Дания пък ще бъде решена в Рустенбург, когато двата отбора излизат в последна среща от групата на 24-и юни с равен брой точки – по 3.

Камерун – Дания 1:2

1:0 - Ето’о 10’

1:1 - Бендтнер 34’

1:2 – Ромедал 60’

Камерун: Сюлейману, Басонг(Идрису 73’), Нкулу, Асу-Екото, Мбиа, Сонг, Джерами, Ено(Макун 46’), Емана, Ето`о, Уебо (Абубакар 78’);

Селекционер: Пол Льо Гуен;

Дания: Сьоренсен , Л. Якобсен, Кяер, Агер, С. Поулсен, Гронкеар (Каленберг 66’), Кр. Поулсен, Ромедал, Томасон (Я. Поусен 86’), Бендтнер, М. Йоргенсен (Йенсен 46’);

Селекционер: Мортен Олсен;

Жълти картони: Басонг, Мбиа (Камерун) Сьоренсен, Кяер (пропуска следващия мач) (Дания) ;

Стадион: "Лофтус Версфелд", Претория 33 000;

Съдия: Хорхе Ларионда (Уругвай);

Teмпература: 6 градуса

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини