11 °C

Соломон Паси – фен на кърджалийския бял сом с мастика

Плаващата таверна "Моби Дик"

Малцина са опитвали месото на белия сом. За тези , които са го сторили, вкусът е неповторим. За тези, които само го приготвят, няма разлика от рибите с по тъмен цвят.

Единственото място, където могат да ви извадят сома от водата и бързо да ви го приготвят и поднесат, е на плаващите ресторанти в язовир Кърджали. Те са уникални с това, че не стоят върху бетонни основи, а се носят по повърхността на водата. Построени са върху понтони и са закотвени на брега на язовир “Кърджали” в залива при село Енчец. До тях са садките, в които кротко плуват белите сомове.

Според собственика на таверна “Моби Дик” Ангел Авренлиев става дума за риби албиноси. Преди години в България се внасят няколко майки от Украйна. Отглеждат ги в язовир “Овчарица”. Това е американски вид сом, който започват да развъждат и в нашата страна. Малка част от поколението се раждат бели. В язовир “Кърджали” се въди цяло стадо албиноси. То се превръща в атракция на таверна “Моби Дик”.

“Рибата, която предлагаме е твърда. По това се познава, че е качествена. Водата е студена и богата на кислород. Това придава на сома неповторим вкус”,твърдят ресторантьори.

Рибата се приготвя по три начина. Масово се консумира пържен сом. Преди, когато не са имали собствено производство, са правили специална марина, в която са го овкусявали. Сега това не е нужно. Месото е с превъзходен вкус. Основното изискване е рибата да бъде добре почистена и измита. Пържи се задължително в прясно олио.

Сомът се приготвя и на жар. Прави се на дървени въглища. Мазнината капе върху тях и постепенно опушва месото.

Сом се приготвя и на  сач. Водата от него, попаднала върху изпечената глина, се изпарява и месото буквално се сварява в собствения си сос.

Ресторантьорите демонстрират бързия път от садките до скарата. Един от тях взема въдица, слага на кукичката тесто и хвърля в садките. Рибата кълве мълниеносно. От първия път не успява. Сомът  се откачи. При второто хвърляне обаче няма грешка. Рибата налапва здраво стръвта. И се озовава в ръцете на готвача.  Нужни двадесетина минути, за да се сервира на масата.

Най-чест гост на плаващите ресторанти е бил бившият външен министър Соломон Паси. Той предпочитал сом. Поливал го с мастика. Държал се непрунудено и скъсявал дистанцията с хората от персонала. Една вечер се качил в лодка в полунощ и захванал да гребе из язовира. В плаващата таверна „Моби дик” истински се притеснили да ли ще съумее да се върне на борда. Гости в ресторанта са били жълтите величия Огнян Герджиков и Пламен Панайотов. Бил е и бившия военният министър Веселин Близнаков. Идват често и депутати от ДПС. Редовни посетители са Лютви Местан, Неджми Али и Ремзи Осман.

В таверна “Моби Дик“ се жени българският свещеник в храма “Св.Георги” в  Одрин Александър Чъкърък.

Мнозина идват тук за да   ловят риба. Наскоро група софиянци уловила, докато с си пие ракията, 4 шарана в язовира.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини