Соломон Паси – фен на кърджалийския бял сом с мастика

Плаващата таверна "Моби Дик"

Малцина са опитвали месото на белия сом. За тези , които са го сторили, вкусът е неповторим. За тези, които само го приготвят, няма разлика от рибите с по тъмен цвят.

Единственото място, където могат да ви извадят сома от водата и бързо да ви го приготвят и поднесат, е на плаващите ресторанти в язовир Кърджали. Те са уникални с това, че не стоят върху бетонни основи, а се носят по повърхността на водата. Построени са върху понтони и са закотвени на брега на язовир “Кърджали” в залива при село Енчец. До тях са садките, в които кротко плуват белите сомове.

Според собственика на таверна “Моби Дик” Ангел Авренлиев става дума за риби албиноси. Преди години в България се внасят няколко майки от Украйна. Отглеждат ги в язовир “Овчарица”. Това е американски вид сом, който започват да развъждат и в нашата страна. Малка част от поколението се раждат бели. В язовир “Кърджали” се въди цяло стадо албиноси. То се превръща в атракция на таверна “Моби Дик”.

“Рибата, която предлагаме е твърда. По това се познава, че е качествена. Водата е студена и богата на кислород. Това придава на сома неповторим вкус”,твърдят ресторантьори.

Рибата се приготвя по три начина. Масово се консумира пържен сом. Преди, когато не са имали собствено производство, са правили специална марина, в която са го овкусявали. Сега това не е нужно. Месото е с превъзходен вкус. Основното изискване е рибата да бъде добре почистена и измита. Пържи се задължително в прясно олио.

Сомът се приготвя и на жар. Прави се на дървени въглища. Мазнината капе върху тях и постепенно опушва месото.

Сом се приготвя и на  сач. Водата от него, попаднала върху изпечената глина, се изпарява и месото буквално се сварява в собствения си сос.

Ресторантьорите демонстрират бързия път от садките до скарата. Един от тях взема въдица, слага на кукичката тесто и хвърля в садките. Рибата кълве мълниеносно. От първия път не успява. Сомът  се откачи. При второто хвърляне обаче няма грешка. Рибата налапва здраво стръвта. И се озовава в ръцете на готвача.  Нужни двадесетина минути, за да се сервира на масата.

Най-чест гост на плаващите ресторанти е бил бившият външен министър Соломон Паси. Той предпочитал сом. Поливал го с мастика. Държал се непрунудено и скъсявал дистанцията с хората от персонала. Една вечер се качил в лодка в полунощ и захванал да гребе из язовира. В плаващата таверна „Моби дик” истински се притеснили да ли ще съумее да се върне на борда. Гости в ресторанта са били жълтите величия Огнян Герджиков и Пламен Панайотов. Бил е и бившия военният министър Веселин Близнаков. Идват често и депутати от ДПС. Редовни посетители са Лютви Местан, Неджми Али и Ремзи Осман.

В таверна “Моби Дик“ се жени българският свещеник в храма “Св.Георги” в  Одрин Александър Чъкърък.

Мнозина идват тук за да   ловят риба. Наскоро група софиянци уловила, докато с си пие ракията, 4 шарана в язовира.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини