11 °C

Соломон Паси – фен на кърджалийския бял сом с мастика

Плаващата таверна "Моби Дик"

Малцина са опитвали месото на белия сом. За тези , които са го сторили, вкусът е неповторим. За тези, които само го приготвят, няма разлика от рибите с по тъмен цвят.

Единственото място, където могат да ви извадят сома от водата и бързо да ви го приготвят и поднесат, е на плаващите ресторанти в язовир Кърджали. Те са уникални с това, че не стоят върху бетонни основи, а се носят по повърхността на водата. Построени са върху понтони и са закотвени на брега на язовир “Кърджали” в залива при село Енчец. До тях са садките, в които кротко плуват белите сомове.

Според собственика на таверна “Моби Дик” Ангел Авренлиев става дума за риби албиноси. Преди години в България се внасят няколко майки от Украйна. Отглеждат ги в язовир “Овчарица”. Това е американски вид сом, който започват да развъждат и в нашата страна. Малка част от поколението се раждат бели. В язовир “Кърджали” се въди цяло стадо албиноси. То се превръща в атракция на таверна “Моби Дик”.

“Рибата, която предлагаме е твърда. По това се познава, че е качествена. Водата е студена и богата на кислород. Това придава на сома неповторим вкус”,твърдят ресторантьори.

Рибата се приготвя по три начина. Масово се консумира пържен сом. Преди, когато не са имали собствено производство, са правили специална марина, в която са го овкусявали. Сега това не е нужно. Месото е с превъзходен вкус. Основното изискване е рибата да бъде добре почистена и измита. Пържи се задължително в прясно олио.

Сомът се приготвя и на жар. Прави се на дървени въглища. Мазнината капе върху тях и постепенно опушва месото.

Сом се приготвя и на  сач. Водата от него, попаднала върху изпечената глина, се изпарява и месото буквално се сварява в собствения си сос.

Ресторантьорите демонстрират бързия път от садките до скарата. Един от тях взема въдица, слага на кукичката тесто и хвърля в садките. Рибата кълве мълниеносно. От първия път не успява. Сомът  се откачи. При второто хвърляне обаче няма грешка. Рибата налапва здраво стръвта. И се озовава в ръцете на готвача.  Нужни двадесетина минути, за да се сервира на масата.

Най-чест гост на плаващите ресторанти е бил бившият външен министър Соломон Паси. Той предпочитал сом. Поливал го с мастика. Държал се непрунудено и скъсявал дистанцията с хората от персонала. Една вечер се качил в лодка в полунощ и захванал да гребе из язовира. В плаващата таверна „Моби дик” истински се притеснили да ли ще съумее да се върне на борда. Гости в ресторанта са били жълтите величия Огнян Герджиков и Пламен Панайотов. Бил е и бившия военният министър Веселин Близнаков. Идват често и депутати от ДПС. Редовни посетители са Лютви Местан, Неджми Али и Ремзи Осман.

В таверна “Моби Дик“ се жени българският свещеник в храма “Св.Георги” в  Одрин Александър Чъкърък.

Мнозина идват тук за да   ловят риба. Наскоро група софиянци уловила, докато с си пие ракията, 4 шарана в язовира.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини