7 °C

Соломон Паси – фен на кърджалийския бял сом с мастика

Плаващата таверна "Моби Дик"

Малцина са опитвали месото на белия сом. За тези , които са го сторили, вкусът е неповторим. За тези, които само го приготвят, няма разлика от рибите с по тъмен цвят.

Единственото място, където могат да ви извадят сома от водата и бързо да ви го приготвят и поднесат, е на плаващите ресторанти в язовир Кърджали. Те са уникални с това, че не стоят върху бетонни основи, а се носят по повърхността на водата. Построени са върху понтони и са закотвени на брега на язовир “Кърджали” в залива при село Енчец. До тях са садките, в които кротко плуват белите сомове.

Според собственика на таверна “Моби Дик” Ангел Авренлиев става дума за риби албиноси. Преди години в България се внасят няколко майки от Украйна. Отглеждат ги в язовир “Овчарица”. Това е американски вид сом, който започват да развъждат и в нашата страна. Малка част от поколението се раждат бели. В язовир “Кърджали” се въди цяло стадо албиноси. То се превръща в атракция на таверна “Моби Дик”.

“Рибата, която предлагаме е твърда. По това се познава, че е качествена. Водата е студена и богата на кислород. Това придава на сома неповторим вкус”,твърдят ресторантьори.

Рибата се приготвя по три начина. Масово се консумира пържен сом. Преди, когато не са имали собствено производство, са правили специална марина, в която са го овкусявали. Сега това не е нужно. Месото е с превъзходен вкус. Основното изискване е рибата да бъде добре почистена и измита. Пържи се задължително в прясно олио.

Сомът се приготвя и на жар. Прави се на дървени въглища. Мазнината капе върху тях и постепенно опушва месото.

Сом се приготвя и на  сач. Водата от него, попаднала върху изпечената глина, се изпарява и месото буквално се сварява в собствения си сос.

Ресторантьорите демонстрират бързия път от садките до скарата. Един от тях взема въдица, слага на кукичката тесто и хвърля в садките. Рибата кълве мълниеносно. От първия път не успява. Сомът  се откачи. При второто хвърляне обаче няма грешка. Рибата налапва здраво стръвта. И се озовава в ръцете на готвача.  Нужни двадесетина минути, за да се сервира на масата.

Най-чест гост на плаващите ресторанти е бил бившият външен министър Соломон Паси. Той предпочитал сом. Поливал го с мастика. Държал се непрунудено и скъсявал дистанцията с хората от персонала. Една вечер се качил в лодка в полунощ и захванал да гребе из язовира. В плаващата таверна „Моби дик” истински се притеснили да ли ще съумее да се върне на борда. Гости в ресторанта са били жълтите величия Огнян Герджиков и Пламен Панайотов. Бил е и бившия военният министър Веселин Близнаков. Идват често и депутати от ДПС. Редовни посетители са Лютви Местан, Неджми Али и Ремзи Осман.

В таверна “Моби Дик“ се жени българският свещеник в храма “Св.Георги” в  Одрин Александър Чъкърък.

Мнозина идват тук за да   ловят риба. Наскоро група софиянци уловила, докато с си пие ракията, 4 шарана в язовира.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини