Соломон Паси – фен на кърджалийския бял сом с мастика

Плаващата таверна "Моби Дик"

Малцина са опитвали месото на белия сом. За тези , които са го сторили, вкусът е неповторим. За тези, които само го приготвят, няма разлика от рибите с по тъмен цвят.

Единственото място, където могат да ви извадят сома от водата и бързо да ви го приготвят и поднесат, е на плаващите ресторанти в язовир Кърджали. Те са уникални с това, че не стоят върху бетонни основи, а се носят по повърхността на водата. Построени са върху понтони и са закотвени на брега на язовир “Кърджали” в залива при село Енчец. До тях са садките, в които кротко плуват белите сомове.

Според собственика на таверна “Моби Дик” Ангел Авренлиев става дума за риби албиноси. Преди години в България се внасят няколко майки от Украйна. Отглеждат ги в язовир “Овчарица”. Това е американски вид сом, който започват да развъждат и в нашата страна. Малка част от поколението се раждат бели. В язовир “Кърджали” се въди цяло стадо албиноси. То се превръща в атракция на таверна “Моби Дик”.

“Рибата, която предлагаме е твърда. По това се познава, че е качествена. Водата е студена и богата на кислород. Това придава на сома неповторим вкус”,твърдят ресторантьори.

Рибата се приготвя по три начина. Масово се консумира пържен сом. Преди, когато не са имали собствено производство, са правили специална марина, в която са го овкусявали. Сега това не е нужно. Месото е с превъзходен вкус. Основното изискване е рибата да бъде добре почистена и измита. Пържи се задължително в прясно олио.

Сомът се приготвя и на жар. Прави се на дървени въглища. Мазнината капе върху тях и постепенно опушва месото.

Сом се приготвя и на  сач. Водата от него, попаднала върху изпечената глина, се изпарява и месото буквално се сварява в собствения си сос.

Ресторантьорите демонстрират бързия път от садките до скарата. Един от тях взема въдица, слага на кукичката тесто и хвърля в садките. Рибата кълве мълниеносно. От първия път не успява. Сомът  се откачи. При второто хвърляне обаче няма грешка. Рибата налапва здраво стръвта. И се озовава в ръцете на готвача.  Нужни двадесетина минути, за да се сервира на масата.

Най-чест гост на плаващите ресторанти е бил бившият външен министър Соломон Паси. Той предпочитал сом. Поливал го с мастика. Държал се непрунудено и скъсявал дистанцията с хората от персонала. Една вечер се качил в лодка в полунощ и захванал да гребе из язовира. В плаващата таверна „Моби дик” истински се притеснили да ли ще съумее да се върне на борда. Гости в ресторанта са били жълтите величия Огнян Герджиков и Пламен Панайотов. Бил е и бившия военният министър Веселин Близнаков. Идват често и депутати от ДПС. Редовни посетители са Лютви Местан, Неджми Али и Ремзи Осман.

В таверна “Моби Дик“ се жени българският свещеник в храма “Св.Георги” в  Одрин Александър Чъкърък.

Мнозина идват тук за да   ловят риба. Наскоро група софиянци уловила, докато с си пие ракията, 4 шарана в язовира.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини