7 °C

Риби-чудовища кръстосват дълбините на язовир „Кърджали“

Преди време кърджалиец, известен бохем в града, извадил сом с внушителни размери. Сомът рекордьор бил с дължина 2,46 метра, тегло 131 килограма, а само главата му - 30 килограма. Въпросния риболовец излязъл с колега в 3 часа сутринта с моторна лодка и заложил стръв. Пет часа по-късно усетил, че на куката се е закачила прекалено едра риба. Тя на секундата проявила качествата си и затеглила като кибритена кутийка лодката в различни посоки на язовира. Рибата успяла да счупи мотора на лодката. На няколко пъти плавателният съд с двамата рибари бил пред обръщане. Сомът влачил лодката близо 15 километра, докато се умори. Когато успели да стигнат до брега, кърджалийците вързали с въжета огромното туловище на сома и с помощта на джип го изтеглили на брега. Други говорят, че чудовищен сом счупил пръчката на риболовец. Баш рибарите не отричат градските легенди за сомове чудовища в яз. "Кърджали", но посрещат въпросите с широка усмивка. Според тях  едва ли някой ще може да хване риба над 100 кг."Едрите екземпляри са на дъното на водоема, където имат достатъчно раци за храна и не се налага да се издигат на повърхността", смятат те.

Вероятно мнозина са слушали легенди за гигантски сомове по язовирите ни. Сред любимите митове на въдичарите са тези за изчезнали домашни животни, къпещи се във водоемите, което всъщност е напълно възможно. Говори се и за сомове, преобръщали рибарски гумени лодки само с един замах на опашката си. Често повтаряни са и историите с водолазите, които се спускали за ремонт на язовирни стени, но излизали веднага с побелели от ужас коси при вида на сомовете. В реалността обаче се оплитат и легенди.

Например, в един от най-големите язовири в Китай изчезвали къпещи се хора. Първоначално се смятало, че причината за големия брой инциденти са подводни течения и водовъртежи, но телата на удавниците така и не били намирани. За зачестилите смъртни случаи във водоема бил нает дори специален разследващ екип. В крайна сметка мистерията била разнищена, след като преди няколко години бил уловен 3-метров сом. В стомаха му открили човешки останки.

Подобен случай имало и на река Илек, минаваща през казахстанската столица Актобе. От местните плажове все по-често изчезвали хора, а местните били категорични, че вината е в съществуването на сом убиец. Някои от тях дори виждали туловището му да излиза на повърхността при пълнолуние. Митичната риба така и не била уловена до ден днешен.

Още по-фрапиращ е случаят край остров Хортиц, когато на дълбочина 15 метра бил открит изчезнал параход. В една от цепнатините му се заклещил гигантски сом с дължина около 5 метра. Когато стомахът му бил разпорен, всички изпаднали в ужас. Вътре открили останките от трима издирвани полски туристи, които се прехвърлили от бедстващия параход на моторна лодка, но така и не стигнали до брега. В този район зачестили и нападенията срещу рибари в малки лодки.

В южната ни съседка Турция още се разтреперват, когато се сетят за случая от 1973 година, когато жертви на сом стават две малки момиченца.

Ихтиолозите са категорични, че ако е гладен, сомът може да атакува абсолютно всяко живо същество във водата, стига да може да го погълне. Този хищник има множество дребни зъби, като четка, затова няма възможността да къса плячката си на парчета, както го прави акулата. Затова сомът винаги хапва жертвата цяла, на един път. Специалистите твърдят, че по принцип сомът няма афинитет да подгони толкова голямо нещо като човек. Ако обаче по случайност хищникът веднъж опита човешко месо, то е напълно възможно да се пристрасти и да започне да търси основно такава плячка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини