Мюсюлмани скачат срещу Върховния съд заради Генджев

Бейхан Мехмед

Голям митинг стягат мюсюлманите в Кърджали срещу решението на Върховния касационен съд, което връща Недим Генджев за духовен глава на вероизповеданието в страната. Протестът ще се проведе в петък от 12,30 часа пред джамията в областния център. Протестът е част от проявите в областта, насочени срещу бившият възродител Генджев, каза за сайта „Кърджали бг вести” районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той посочи, че вече са се състояли импровизирани митинги пред джамиите в Джебел и Крумовград. На тях Бейхан Мехмед е информирал вярващите за поредния разкол в мюсюлманското вероизповедание. В Кърджали всеки петък ще се събираме на протест, докато Генджев не престане да се меси във вероизповеданието, каза районният мюфтия.

Бехан Мехмед съобщи още, че на проявата в Кърджали ще присъства председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

За „Кърджали бг вести” Шабанали Ахмед прогнозира, че на протест ще се съберат 4 000-5 000 мюсюлмани. Организираме митинги в цялата страна. Мюсюлманите ни подкрепят, каза председателят на Висшия мюсюлмански съвет.
Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ е обжалвал в Софийски апелативен съд отказа да бъде регистрирано избраното на конференция от 2009 г. ръководство на мюсюлманското вероизповедание. Прът в колелото на Мустахфа Алиш Хаджъ сложиха магистратите от Софийски градски съд, които отказаха да го признаят за легитимен. Върховния касационен съд пък посочи за глава на мюсюлманската общност Недим Генджев, който води дела от 1996 г.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини